George VI van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George VI van het Verenigd Koninkrijk
Georg VI England.jpg
George VI
Coat of arms of the United Kingdom (1901-1952).svg

wapen van George VI

Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Aangetreden op 11 december 1936
Afgetreden op 6 februari 1952 (overlijden)
Troonopvolger Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk
Algemeen
Aanspreekvorm Majesteit
Persoonlijke informatie
Volledige naam Albert Frederick Arthur George
Geboren Sandringham Estate, 14 december 1895
Overleden Sandringham Estate, 6 februari 1952
Huwelijk Elizabeth Bowes-Lyon (geh. 1923)
Dynastie Huis Windsor
Ouders George V

Mary van Teck

Kinderen Elizabeth

Margaret Windsor

Portaal Portal.svg Monarchie

Albert Frederick Arthur George of beter bekend George VI (Sandringham Estate, 14 december 1895 – Sandringham Estate, 6 februari 1952) was van 11 december 1936 tot aan zijn dood in 1952 koning van het Verenigd Koninkrijk en van de Britse Overzeese Gebieden. Hij was van 1936 tot 1947 de laatste keizer van Indië. Als tweede zoon van George V was hij niet geschikt om zijn vader op te volgen, zeker in zijn jeugd.

Levensloop

Prins George in 1931

Jeugd

George VI kreeg van zijn ouders de naam "Albert" maar wordt ook wel "Bertie" genoemd in de familie. Hij werd tijdens de regering van zijn overgrootmoeder geboren in het York Cottage, een huis in Norfolk, waar zijn ouders woonden. Op de dag dat Albert is geboren op 14 december is zijn overgrootvader dood gegaan die Albert heette, hij stierf in 1861. Zijn overgrootmoeder reageerde: ""Ik denk dat het haar zou bevredigen als je jezelf de naam Albert voorstelt". Albert werd gedoopt als Albert Frederick Arthur George.

Militaire leven

In 1909 ging Albert naar het leger als matroos dat is iemand die bij een schip werkt maar in dit geval bij een militaire schip voor de veiligheid. En werd wegens het goede werk in 1911 overgeplaatst naar een beter militaire academy. Zijn vader werd in mei 1910 de nieuwe koning. Zijn broer werd toen prins. Albert werd 15 september 1913 marineofficier. 1 jaar later begon de Eerste Wereldoorlog. Hij diende op een schip bij de zeeslag bij Jutland. Een gebied vlakbij Denemarken. Dat uiteindelijk een overwinning voor Duitsland veroorzaakte. Albert moest ook snel de oorlog verlaten omdat hij een maagzweer had. In 1918 werd prins Albert Officer in Charge of Boys bij de Royal Naval Air Service. Na de oorlog op oktober 1919 ging Albert geschiedenis studeren. Op 3 juni 1920 werd hij hertog van York.

Huwelijk

In 1923 trouwde Albert met Elizabeth Bowes-Lyon. Elizabeth Bowes-Lyon en Albert kregen twee dochters:

Koningschap

Koning George VI tijdens zijn bezoek aan Canada

Na de dood van Alberts vader moest zijn oudere broer, Edward VIII het Verenigd Koninkrijk overnemen. Minder dan een jaar later deed Edward VIII de troonsafstand, omdat hij wilde trouwen. De minister-president informeerde Edward VIII hij tussen 2 dingen moest kiezen: koning blijven of trouwen. Na lang na te hebben gedacht koos hij er toch voor om te trouwen. Albert nam hierdoor het koningschap over, en Elizabeth Bowes-Lyon werd koningin.

In 1939 ging het eerste bezoek aan een ander land door van Albert. Hij deed het samen met zijn vrouw Elizabeth. Ze gingen naar Canada. Toen ze daar waren gingen ze ook naar de Verenigde Staten voor een snelle bezoek. In Ottawa de hoofdstad van Canada werd het koppel opgevangen door de minister-president van Canada in de plaats van de minister-president van het Verenigd Koninkrijk. Omdat ze de titel "De koning en koningin van Canada" hadden. George was de eerste regerende monarch van Canada die Noord-Amerika bezocht. Hij had ook Canada eerder bezocht maar toen stond hij bekend als prins Albert, hertog van York. De reis was bedoelt om Canada niet in een politieke neiging te laten vallen. Ook al is het grootste deel van de reis heel belangrijk vooral omdat er een oorlog uitbrak in Europa. Toch werd Albert en Elizabeth goed ontvangen door Canada. Albert en Elizabeth verbleven bij Franklin D. Roosevelt in het Witte Huis en in zijn privéhuis in Hyde Park in New York.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak besloten Albert en Elizabeth in Londen te blijven en niet naar Canada te vluchten. De koning en koningin bleven in Buckingham Palace tijdens de oorlog, maar 's nachts verbleven ze in een kasteel om de aanval op Londen te ontwijken. George VI en koningin Elizabeth overleven aan de dood, toen twee Duitse bommen in de tuin van Buckingham Palace terechtkwamen. Na de oorlog bezochten Albert en Elizabeth vele plaatsen om de doden te herdenken bij de Tweede Wereldoorlog. De minister-president liet Albert alles op de hoogte weten. In 1947 werd India onafhankelijk, waardoor George VI de titel Keizer van Indië verloor.

Overlijden

Een standbeeld van de koning in de dierentuin van Hongkong

De stress bij alle dingen die hij moest doen bij oorlog eist een slechte gezondheid. In januari 1952 zag Albert zijn oudste dochter, Elizabeth, voor het laatst. Ze ging naar Australië. Dit was de laatste keer dat Albert één van haar dochters zag. De koning was rookverslaafd waardoor hij longkanker kreeg. Hij stierf op 6 februari 1952 in zijn slaap aan een hartaanval in zijn huis op 56-jarige leeftijd.

Op 9 februari 2002 stierf de jongste dochter van Albert, Margaret. Op 30 maart 2002 stierf Alberts vrouw Elizabeth, vijftig jaar na zijn dood. Albert zijn oudste dochter die de koningin was van het Verenigd Koninkrijk, Elizabeth II die op 96-jarige leeftijd overleed, regeerde het land 70 jaar lang en was daarmee de langst regerende koningin ter wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_VI_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=823218"