Onderlinge kindermassage

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onderlinge kindermassage is een soort schoolvak op de basisschool, net zoals rekenen of gym. Bij dit schoolvak leer je om de bedekte rug van je klasgenoten te masseren. De juf of meester vertelt precies hoe en waar je moet masseren.

Hoe werkt onderlinge kindermassage?

Als je in jouw klas onderlinge kindermassage gaat doen, zal de juf of meester de eerste paar lessen beginnen met een paar oefeningen of spelletjes om het masseren eerst bij jezelf te leren. Je gaat dan bijvoorbeeld heel langzaam je eigen vingers volgen met één vinger, waarbij je inademt als je vinger omhoog gaat en uitademt als je vinger omlaag gaat. Of je gaat ontdekken waar je je allemaal mee kan masseren met de spullen uit de kriebelkist. In deze kist zitten allemaal spulletjes die jou een massage kunnen geven, zoals veren of kwasten.

Massagegreep bij de rug en schouders

Nadat je deze oefeningen hebt gedaan in de klas, kun je elkaar gaan masseren. Meestal gebeurt dit in tweetallen, zodat de één kan masseren en de ander gemasseerd kan worden. Degene die gemasseerd wordt draait zijn stoel een kwartslag en kan dan lekker met zijn hoofd op zijn tafel gaan liggen. Degene die gaat masseren gaat erachter zitten op zijn stoel. Met wie jij het tweetal vormt, bepaalt de juf of meester. Misschien werken jullie op school wel met massagemaatjes. Soms kan het ook zijn dat alle kinderen elkaar tegelijk masseren, doordat iedereen in een kring zit en degene naast zich gaat masseren.

Bij het masseren zijn er een aantal heel belangrijke stappen, die je altijd moet volgen. Als allereerste vraag je aan degene die je gaat masseren, of je hem/haar wel mag masseren. Dat heet toestemming aan elkaar vragen. Dit doe je zodat je zeker weet dat hij/zij het goed vindt. De volgende stap is om je handen een beetje warm te wrijven en je handen op de schouders van je massagemaatje te leggen. Dan zal de juf of meester vertellen hoe en waar je moet masseren op de rug van je massagemaatje. Meestal gebeurt dat met een verhaaltje, waarbij de juf of meester het verhaaltje vertelt en de massagebewegingen voordoet in de lucht. Het kan ook zo zijn dat de juf of meester echte massagegrepen voordoet in de lucht en precies vertelt hoe het moet. Dit gebeurt eigenlijk alleen als je in groep 7 of groep 8 zit. Ook is het heel belangrijk dat het tijdens de massage helemaal stil is in de klas, zodat degene die gemasseerd wordt naar het verhaaltje kan luisteren en zich kan ontspannen. Natuurlijk mag je wel iets tegen je massagemaatje zeggen als het masseren niet fijn voelt, maar doe dat dan op fluistertoon.

Na het masseren van jouw massagemaatje, wissel je van plek en mag jij gemasseerd worden. Je massagemaatje moet als eerste weer toestemming aan jou vragen en zijn warme handen op jouw schouders leggen. Daarna zal de juf of meester weer hetzelfde verhaaltje voorlezen en de massagebewegingen voordoen in de lucht. En als allerlaatste stap bedank je elkaar voor de massage.

Waarom is er onderlinge kindermassage?

Nu vraag je je misschien af: waarom is er eigenlijk onderlinge kindermassage op de basisschool? Dat zal ik je in deze alinea uitleggen.

Aan het eind van de twintigste eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw zijn er heel wat onderzoekers geweest die onderzoek hebben gedaan naar lichaamscontact. Dit is het aanraken van elkaar. Uit de onderzoeken bleek dat kinderen die heel weinig lichaamscontact hebben gehad, met bijvoorbeeld hun ouders, slechter groeien en slechter kunnen leren. Lichaamscontact is dus heel belangrijk, vooral bij baby's en kleine kinderen. Door de kindermassage op de basisschool te doen, krijgt ieder kind op school lichaamscontact met zijn klasgenootjes. De voordelen hiervan zijn: een leukere sfeer in de klas, minder kinderen die gepest worden en alle kinderen zorgen beter voor elkaar. Nog een voordeel kan zijn dat de kinderen de massages ook thuis kunnen gaan doen, waardoor de ouders ook leren masseren en er thuis vaker lichaamscontact is.

Ook zorgt onderlinge kindermassage ervoor dat kinderen leren om hun eigen grenzen aan te geven. Als je bijvoorbeeld iets niet fijn vindt tijdens het masseren, moet je dat wel kunnen aangeven bij jouw massagemaatje. Je eigen grenzen bepalen en aangeven is dus heel erg belangrijk, niet alleen tijdens de kindermassages maar eigenlijk in je hele leven. En hoe eerder je hiermee oefent, hoe beter het later zal gaan.

Maar hoe weet je nu wat je wel en niet fijn vindt tijdens het masseren? Daar kom je alleen maar achter als je het hebt uitgeprobeerd. De kindermassage zorgt er dus ook voor dat je te weten komt wat je juist wel en juist niet fijn vindt.

Materialen

Massageballen om mee te masseren

Bij de onderlinge kindermassage kun je verschillende materialen gebruiken om mee te masseren. Zo kun je massagespullen gebruiken die ook bij echte massages worden gebruikt, zoals een massagebal, een massagehandschoen of een massagester. Natuurlijk kun je ook andere voorwerpen gebruiken om mee te masseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kastanjes, balletjes of gummetjes. Je kan heel veel voorwerpen proberen, zolang je klasgenoten en jijzelf het maar prettig vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Onderlinge_kindermassage&oldid=764731"