Vogezen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Typisch landschap in de Vogezen.

De Vogezen (in het Frans: Vosges) zijn een gebergte in het oosten van Frankrijk. De hoogste berg in de Vogezen is met 1424 meter de Grand Ballon, wat de Vogezen tot een middelgebergte maakt. De oppervlakte van het gebergte is ongeveer 5500 tot 6000 km². Het gebergte is dunbevolkt en er zijn geen grote steden te vinden. Wel zijn er veel bossen en natuurgebieden te vinden, waar dieren leven als de wolf en de lynx. De bergen bestaan voor het grootste deel uit granietrotsen, maar er is ook zandsteen te vinden.

De Vogezen liggen in het oosten van Frankrijk en grenzen in het oosten aan de vlakte van de rivier de Rijn. Ten noorden van de Vogezen ligt de Frans-Duitse grens en ten zuiden de Frans-Zwitserse. In het westen gaan de Vogezen over in het Franse heuvelland. Ook ontspringen (beginnen) de rivieren de Moezel en de Meurthe hier.

Er zijn grote verschillen tussen de westelijke en de oostelijke Vogezen. In het westen valt veel regen, op sommige plekken wel 2000 mm per jaar. In het oosten ligt dit een stuk lager, daar krijgen sommige plekken maar 500 mm regen. Ook zijn de westelijke Vogezen een stuk kouder, terwijl de oostelijke Vogezen juist wat warmer zijn. Hierdoor kunnen in de oostelijke Vogezen wel druiven verbouwd worden en in de westelijke Vogezen niet. Ook heeft dit tot gevolg dat er in de westelijke Vogezen vaker sneeuw valt dan in de oostelijke. Soms kan er zelfs geskied worden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vogezen&oldid=539159"