Brood

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brood in een mandje

Brood is een voedselproduct gemaakt door de bakker van meel, water, een snufje zout en gist. Het wordt gemaakt van deeg dat wordt gekneed en dan gebakken in een oven.

Door de hele geschiedenis heen en over de hele wereld is het een belangrijk onderdeel geweest van het dieet van veel culturen. Het is een van de oudste door mensen gemaakte voedingsmiddelen, is van belang geweest sinds het begin van de landbouw in het Laatmesoliticum.

Vanwege de 400e geboortedag van Michiel de Ruyter hebben de bakkers een nieuw brood samengesteld. Het heet admiraalsbrood. Het is een meergranenbrood, bereid met volkorenmeel en een bijzondere melange van zaden en granen, zoals pompoen- en zonnebloempitten, haver, sesamzaad, geel lijnzaad en getoaste sojanootjes.

Gezondheid

Brood wordt vaak gegeten bij het ontbijt en bij het middageten. Soms ook tijdens het avondmaal. Brood bevat veel vezels. Met name volkoren- en meergranenbrood is gezond en goed voor de darmen. Witbrood is echter minder gezond. Je darmen worden er lui van omdat het te makkelijk verteerd. Bruinbrood is gezonder. De geschiedenis van brood. Meer dan 8000 jaar geleden kenden mensen brood nog niet. Ze maakten dan gaatjes in het brood om het op te hangen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brood&oldid=807024"