Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Pablo Picasso

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pablo Picasso
Pablo picasso 1.jpg
Pablo Picasso
Persoonlijke informatie
Volledige naam Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso
Bijnaam
Land Spanje Spanje
Geboortedatum 25 oktober 1881
Geboorteplaats Málaga
Overleden 8 april 1973
Overleden te Mougins
Gehuwd met /
relatie
zie levensloop
Carrière
Beroep kunstschilder, tekenaar, vervaardiger van gouaches, aquarellist, wandschilder, illustrator, graficus, etser, drogenaaldgraveur, lithograaf, linosnijder, pastellist, keramist, beeldhouwer, assemblagekunstenaar, collagist, ontwerper, decorschilder, theatervormgever, fotograaf, museumdirecteur, dichter
Bekend van kubisme
Actief 1891 - 1966
Genre(s) portret, landschap, stilleven, abstractie
Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/63276
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Pablo Ruiz Picasso, geboren op 25 oktober 1881 in Malaga in Spanje. Hij is overleden op 8 april 1973 in Mougins in Frankrijk. Picasso was een Spaanse kunstschilder, beeldhouwer, graficus , keramist en theaterontwerper die het grootste deel van zijn volwassen leven in Frankrijk doorbracht. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. Hij staat bekend om zijn de kubistische en surealistische beweging, waar hij medeoprichter van was. Tot zijn beroemdste werken behoren de proto-kubistische Les Demoiselles d'Avignon (1907) en Guernica (1937), een dramatische weergave van het bombardement op Guernica door Duitse en Italiaanse luchtmachten tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Levensloop

Pablo Picasso was het eerste kind van José Ruiz Blasco en María Picasso López. Zijn vader was kunstenaar, tekenleraar en conservator. In 1884 werd zijn zus Dolores (Lola) geboren en in 1887 zijn zus Concepción (Conchita).

Zijn opleiding volgt hij in Spanje. In Barcelona werd hij in 1896 toegelaten tot de school van La Llotja , waar zijn vader lesgaf. Vanaf zijn vijftiende introduceerde Manuel Pallarès hem vroeg in de bordelen van de barrio chino uit Barcelona. In september 1897 vertrekt Picasso om te studeren in Madrid en slaagt in oktober voor het toelatingsexamen voor de koninklijke academie van San Fernando. Hij blijft er maar een jaar. Zijn doek, Les Derniers Moments  toont Spanje op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs (waar toen ook de Eifeltoren voor was gebouwd). In die periode pleegt zijn beste vriend Carlos Casagemas zelfmoord. Van 1901-1904 volgt dan de zogeheten blauwe periode. Gedurende deze jaren schilderde Picasso de armen, bedelaars en blinden in blauwe tinten.

Picasso had meerdere relaties: 1905-1909 Fernande Olivier (Amélie Lang), 1910-1915 Éva Gouel (ook wel bekend onder de naam Marcelle Humbert), getrouwd van 1918–1955 met de Russische balletdanseres Olga Khokhlova, 1927-1935 Marie-Thérèse Walter, 1936-1943 de fotografe Dora Maar, getrouwd van 1943-1953 met Françoise Gilot en getrouwd van 1961-1973 met Jacqueline Roque. Uit deze relaties werden meerdere kinderen geboren: Paulo Ruiz Picasso, Claude Picasso, Maya Widmaier-Picasso en Paloma Picasso.

Opmerkelijk is dat zijn stijlperioden wisselen, bij het wisselen van muze (degene die hij als model schildert). Zo heeft hij van 1904-1906 de roze periode. Hij blijft melancholiek en wordt gedomineerd door liefde; er zijn ook veel verwijzingen naar de wereld van de dierentuin en het circus. Hij schildert maskers, harlekijnen, temmers en clowns. Picasso gaf in deze periode de voorkeur aan het werk aan de lijn, de tekening, in plaats van aan de kleur... Het is ook de tijd van de roze kraamafdelingen.

Van 1907 - 1917 doet Picasso pogingen om in het platte vlak (2D) toch driedimensionaal (3D) te werken. Niet zozeer met schaduwwerking, maar door het onderwerp in een beeld van meerdere kanten uit te beelden. Hierbij worden rechte lijnen en hoekige vlakken gebruikt. Dit werd het kubisme. Voorbeelden hiervan zijn: vrouw met peren (Fernande) uit 1909 en portret van Ambroise Vollard uit 1910.

In de Tweede wereldoorlog schilderde Picasso wel, maar kon zijn werk niet kwijt door de Duitse censuur.

Er volgt de klassieke periode, de surrealistische periode, de abstracte periode. In zijn latere periode trok hij zich terug uit het publieke leven, maar bleef wel schilderen.

Daarna steeg zijn beroemdheid gestaag. Picasso overleed in april 1973 op 91-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking en is begraven bij Château de Vauvenargues bij Aix-en-Provence in Frankrijk.

Werk

Picasso heeft in veel verschillende stijlen geschilderd en zijn werk hangt in verschillende musea. Hij produceerde bijna 50.000 werken, waaronder 1.885 schilderijen, 1.228 beeldhouwwerken, 2.880 keramiek, 7.089 tekeningen, 342 wandtapijten, 150 schetsboeken en 30.000 prenten (gravures, lithografieën,  enz. ). Picasso maakt vooral abstracte schilderijen, maar hij kan ook schilderijen maken in andere stijlen. Hij staat bekend om zijn kubistische schilderijen. Kubisme is vooral met lijnen getekend. Het lijkt een beetje op abstract. Alleen komen er in kubistische schilderijen voorwerpen, landschappen of personen voor. Zo schilderde hij het sterfbed van zijn tante toen hij 8 was. ballet russes. Het bekendst is hij geworden met Guernica. Hij had ook drie vrouwen en heeft die allemaal nageschilderd. Hij schilderde in de stijl het kubisme. Pablo heeft een aantal zogeheten periodes gehad waarvan de belangrijkste periode de kubistische periode was.

hij word gezien als de schepper van het kubisme samen met zijn vriend Georges Braque.

Schilderijen

Dit zijn een paar schilderijen:

 • Kind met duif, 1901
 • De blinde vrouw, 1903
 • De gek, 1904
 • Fruit dish, 1908 - 1909
 • Studio white
 • De studio
 • De dans
 • Schilder en model
 • Vrouw met gitaar
 • Groen stil leven
 • Zittende bader
 • Guernica
 • Groen stil leven
 • Kaartspeler
 • Harkelijn

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pablo_Picasso&oldid=719522"