Gaston Leroux

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaston Leroux

Gaston Louis Alfred Leroux (geboren te Parijs op 6 mei 1868 - gestorven te Nice op 15 april 1927) was een Frans schrijver en journalist. Gaston Leroux schreef het bekende boek Het spook van de Opera (1910), dat mede door de musical uit de jaren 80 bekend is geworden. Het boek volgt het leven van danseres Christine Daaé in de Opera Garnier, die vreselijk goed blijkt te kunnen zingen. Het spook, een geniale (maar misvormde) musicus, helpt haar hiermee, maar in feite is hij een moordenaar die de opera terroriseert. Christine wordt gedurende het boek heen en weer gegooid tussen haar liefde en bewondering voor het spook, haar jeugdliefde Raoul en het personeel dat van het spook wil afkomen.

Leroux werd naar een kostschool in Normandië gestuurd en studeerde daarna rechten aan de universiteit van Parijs. Leroux had een erfenis van miljoenen franken, maar leefde zo luxe dat hij er zo doorheen was. Hij werkte als journalist voor Le Martin en versloeg onder meer de revolutie van 1905 in Rusland. Vanaf 1907 verliet hij de journalistiek en begon boeken te schrijven. In 1911 begon hij zijn eigen filmbedrijf. Leroux schreef overigens met name detectives en staat bekend als de beste van zijn soort. Hij wordt vaak vergeleken met de Brit Arthur Conan Doyle, als het op literatuur aankomt. Zijn boeken zaten vol mysteries en raadsel. Vaak maakte hij gebruik van de gesloten-kamermoord. Leroux stierf uiteindelijk op 58-jarige leeftijd aan nierfalen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gaston_Leroux&oldid=687896"