Arthur Conan Doyle

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Conan doyle.jpg

Arthur Conan Doyle (Edinburgh, 22 mei 1859 – Crowborough, 7 juli 1930) was een Brits schrijver, die bekend voor zijn detectiveverhalen met het personage Sherlock Holmes. Doyle publiceerde ook verhalen over Professor Challenger en andere werken, waaronder historische en sciencefictionverhalen.

Doyle komt uit Schotland uit een Ierse, katholieke familie. Desondanks was Doyle atheïst en studeerde medicijnen aan de universiteit van Edinburgh. Als scheepsarts voer hij naar West-Afrika en opende later een praktijk in Plymouth in Engeland. Later specialiseerde hij zich in oogheelkunde en verhuisde naar Londen. Ondertussen begon hij verhalen te schrijven over de detective Sherlock Holmes, zijn hulpje Watson en aartsvijand professor Moriarty. In 1887 schreef hij zijn eerste Sherlock Holmesverhaal. In 1893 schreef hij een verhaal waarin Holmes overleed, wat het einde van de serie moest worden. Veel fans waren het hier niet mee eens en Doyle koos ervoor om Holmes te laten overleven.

Tijdens de Tweede Boerenoorlog was hij legerarts in Zuid-Afrika. In de Eerste Wereldoorlog wilde hij ook als arts helpen, maar werd geweigerd vanwege zijn hoge leeftijd. In 1928 bracht Doyle een bezoek aan Den Haag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arthur_Conan_Doyle&oldid=659503"