Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Bayonne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op Bayonne met de kathedraal.

Bayonne (in het Baskisch: Baiona) is een stad in het zuidwesten van Frankrijk, niet ver van de grens met Spanje. De stad had in 2016 ongeveer 52.000 inwoners. Bayonne ligt in het departement Pyrénées-Atlantiques in de regio Nouvelle-Aquitane. Ook is Bayonne onderdeel van de regio Frans-Baskenland, een regio op de grens van Frankrijk en Spanje waar sommige mensen Baskisch spreken.

De gemeente Bayonne heeft een oppervlakte van 21,7 km². Bayonne ligt dichtbij de kust van de Atlantische Oceaan, op de plek waar de rivieren de Adour en de Nive samenstromen. Bayonne is ongeveer vastgegroeid aan de kustplaats Biarritz en aan Anglet.

Bayonne heeft als belangrijkste bezienswaardigheid het historische centrum, met een kathedraal uit de 13de eeuw, stadsmuren en oude koopmanshuizen. De koopmannen verdienden hun geld lange tijd vooral met de productie van en handel in wapens. Het wapen de bajonet is bijvoorbeeld ook naar Bayonne genoemd.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bayonne&oldid=612878"