Primate city

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landen in het grijs hebben een primate city, de landen in het rood niet.

Een primate city is de een grote stad in een land die enorm ver boven de tweede stad uitsteekt. Een primate city is bijna altijd de hoofdstad van het land. In een primate city wonen minstens twee keer zoveel mensen als in de tweede stad. Verder is de stad meestal in alle opzichten belangrijker dan de andere steden in het land. Meestal zit het parlement er, zijn de ambassades er en staan alle andere belangrijke overheidsgebouwen daar. Ook qua economie is de primate city altijd de belangrijkste in het land.

Een goed voorbeeld van een primate city is Buenos Aires. Deze hoofdstad van Argentinië heeft rond de 12,5 miljoen inwoners en steekt daarmee met kop en schouders uit boven de tweede stad van het land, Córdoba, met 1,3 miljoen inwoners. Ook Parijs is een goed voorbeeld van een primate city. In Afrika hebben bijna alle landen een primate city.

Nederland heeft géén primate city. België wel (namelijk Brussel).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Primate_city&oldid=508291"