Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Claude Monet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Claude Monet
Claude Monet 1899 Nadar.jpg
Claude Monet

(1899)

Persoonlijke informatie
Volledige naam Oscar-Claude Monet
Bijnaam
Land Frankrijk Frankrijk
Geboortedatum 14 november 1840
Geboorteplaats Parijs
Overleden 5 december 1926
Overleden te Giverny
Gehuwd met /
relatie
Camille Doncieux (1865-1879), Alice Hoschedé (1891)
Carrière
Beroep kunstschilder, karikaturist
Bekend van impressionisme, brug met de waterlelies
Actief ca. 1865 - 1926
Genre(s) bloemstilleven, italianiserend, landschap, portret, rivierlandschap, stilleven, winterlandschap
Label
Website
https://rkd.nl/explore/artists/56860
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Claude Monet werd geboren in Parijs op 14 november 1840 en overleed op 6 december 1926 in Giverny. Hij was een Frans kunstschilder en karikaturist (tekende karikaturen). Zijn stijl was impressionisme. Hij was onder andere bevriend bevriend met Pierre-Auguste Renoir. Monet staat vooral bekend om het schilderij met de waterlelies.

Levensloop

Zijn familie ging in Le Havre in Normandië wonen toen hij vijf jaar was. Hij vervulde in 1861-1862 zijn militaire dienstplicht in Algerije. Monet begon rond 1865 met schilderen bij Charles Gleyre in Parijs. Daar leerde hij ook Camille Doncieux kennen met wie hij in 1870 trouwde en in 1867 een zoon, Jean, kreeg.

Door de oorlog tussen Frankrijk en Pruisen (1870-1871) vluchtten ze naar Londen. Ze kwamen terug naar Frankrijk via Nederland, waarvan vier maanden in Zaandam en een kort verblijf in Amsterdam. Ze vestigden zich in 1871 in Argenteuil. In die tijd werden zijn schilderijen goed verkocht.

Hij raakte bevriend met Frédéric Bazille, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Edgar Degas, Paul Cézanne en Édouard Manet. Met Renoir, stichte hij de impressionistische beweging. Zij schilderden samen en werden vrienden. In 1878 werd de tweede zoon geboren, Michel, vlak voor ze naar een huis in Giverny in Normandië verhuisde waar ze een grote tuin hadden. In 1879 overleed Camille. Inmiddels leefde Monet ook samen met Alice Hoschedé en haar echtgenoot Ernest. Deze verhouding was ongebruikelijk in die tijd, wat leidde tot veel geruchten. Dit gaf ook een verwijdering van Monet van zijn collega-schilders. In 1883 verhuisde dit huishouden met de acht kinderen naar Giverny. In 1891 overleed Ernest, waarna Monet en Alice trouwden. Monet schilderde graag taferelen in zijn eigen tuin en in parken - waterlelies, een vijver, een brug, enz.

In 1911 overleed zijn tweede vrouw Alice. Monets oudste zoon Jean stierf in 1914. Jean was getrouwd met de tweede dochter van Alice, Blanche. Zij zorgde als weduwe voor de ouder wordende Momet, die de grijze staar begon te krijgen.

Hij overleed op 5 december 1926 en werd begraven op het kerkhof van Giverny.

Populieren in de zon

Werk

In 1872 schilderde hij een landschap met de titel "Impressie, opgaande zon" (Impression, soleil levant). Dit schilderij werd aan het publiek getoond op de eerste impressionistische tentoonstelling in 1874.

In de periode 1892-1893 schilderde Monet een reeks schilderijen van de kathedraal van Rouen vanuit verschillende gezichtspunten en op verschillende tijdstippen van de dag. Monet leerde in het Verenigd Koninkrijk het werk van de kunstschilder William Turner kennen. Vooral diens voorstellingen van de mist op de rivier Theems bewonderde hij zeer. In 1877 schilderde hij het beroemd geworden "Station van Sain Nazare" (Gare Saint Lazare).

De schilderijen van Monet kun je gaan bekijken in Musée D'orsay, Musée de l'Orangerie en Musée Marmottan Monet.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Claude_Monet&oldid=719380"