Stade de France

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stade de France
Germany vs Poland 0-0 (27103531294).jpg
Tijdens het EK 2016
Informatie
Bijnaam
Plaats Saint-Denis, Parijs,
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Capaciteit 81.338
Bouwjaar
Geopend 1998
Kosten
Architect(en)
Eigenaar Consortium Stade de France
Beheerder
Bespelers Frans voetbalelftal
Frans rugbyteam
Stade français (soms)
Eerste wedstrijd
Laatste wedstrijd
Gerenoveerd
Gesloten
Afgebroken
Veldafmetingen 119 x 75 m
Oppervlakte
Vroegere namen
Naam tribunes
Portaal Portaalicoon Sport
De finale van de beker van Frankrijk (voetbal).

Het Stade de France (Stadion van Frankrijk) is het grootste stadion van Frankrijk en bevindt zich ten noorden van Parijs, in Saint-Denis. Het wordt gebruikt voor vele sporten zoals: voetbal, rugby, atletiek. Maar ook nog veel meer. Ook wordt het gebruikt voor muziekconcerten van onder andere Madonna, Rihanna, Lady Gaga, Céline Dion, Tina Turner, U2 en One Direction. Maar ook Nederlanders zoals André Rieu.

Ontstaan

Het Stade de France is geopend door voormalig-president Jacques Chirac op 28 januari 1998. Toen was er ook in het stadion voetbalwedstrijd Frankrijk - Spanje bezig. Uiteindelijk heeft Frankrijk hierbij gewonnen met 1-0.

Vier architecten genaamd: Michel Macary, Aymeric Zubléna, Michel Regembal en Claude Costantini hebben het stadion bedacht. Het stadion lijkt vooral op terminal 3 van het vliegveld in New York. Als je binnenkomt trekt het dak je aan. Stade de France weegt 14 miljoen kilo en is 40 meter hoog. In het stadion kunnen 81.338 mensen en de lengte van het veld is 105 x 70 m. Het stadion wordt vooral gebruikt voor belangrijke wedstrijden van zowel Paris Saint-Germain als van het Frans voetbalelftal. Hier worden ook wedstrijden van het EK 2016 gespeeld. Ook de finale vindt in Stade de France plaats.

Aanslag

Farm-Fresh bullet go.png Zie Aanslagen in Parijs op 13 november 2015 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij het Stade de France werd op 13 november 2015, of beter bekend vrijdag de 13e een aanslag gepleegd in heel Parijs. Stade de France was hier slachtoffer van want dicht bij het stadion werd er met explosieven een aanslag gepleegd. Hier hebben drie zelfmoordterroristen deel aan genomen. De eerste zelfmoordterrorist had een ticket voor de voetbalwedstrijd Frankrijk - Duitsland die tijdens de aanslag bezig was. Zijn bomgordel werd ontdekt hierna rende hij weg en blies hij zich op. Na 10 minuten kwam een tweede terrorist. Een derde blies zich op vlakbij een McDonald's en eist de dood van een omstander.

Tijdens de 16e minuut klonk er een explosie mensen raakte in paniek maar dachten dat het vuurwerk was en gingen gewoon rustig verder. Na 3 minuten tijdens de 19e minuut hoorde nogmaals een explosie en speelden gewoon verder, mensen dachten deze keer dat het een aanslag was. De Franse president was toen ook aan het kijken in het stadion. Tijdens de rust was er ook nog een explosie te horen. Frankrijk won uiteindelijk met 2-0 alle toeschouwers van beide landen moesten in het stadion blijven nadat de wedstrijd tot einde was gekomen stormden de bezoekers op het veld. Zowel het Duits als het Frans voetbalelftal moesten overnachten in het stadion.

Interlands

Bijgewerkt t/m 24 maart 2021

Cijfers

  • In 2011 had Stade de France een winst van €3.000.000
  • €4.600.000 winst had Stade de France bij de ticketverkoop van wedstrijd Frankrijk-Ierland, 1-1
  • Het duurt 8 minuten tot dat 80 000 toeschouwers het stadion hebben verlaten
  • 13.000 ton weegt het dak
  • Minstens 1 300 bewakers worden ingezet per wedstrijd
  • In de wijk Stade de France zijn er 35.000 banen
  • 52.000 tickets zijn er in twee uur ooit verkocht.
  • In 2009 zijn al 163 457 tickets verkocht in minder dan 3 uur.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stade_de_France&oldid=659781"