Esdoorn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esdoorn
Acer

Acer pseudoplatanus 005.jpg

Leefgebied Noordelijk halfrond
Leefomgeving gematigde streken
Behoort tot de Zeepboomfamilie (Sapindaceae)

Map genus Acer.png

Portaal Portal.svg Biologie

De esdoorn (Acer) is een loofboomsoort. Het is een geslacht van bomen en struiken. Het behoort tegenwoordig tot de Zeepboomfamilie (Sapindaceae).  Er zijn ongeveer 132 soorten, waarvan de meeste inheems zijn in Azië, en een aantal komt ook voor in Europa, Noord- Afrika en Noord-Amerika. Slechts één soort, Acer laurinum , komt ook voor op het zuidelijk halfrond. De meest voorkomende esdoornsoort in Europa is de gewone esdoorn, Acer pseudoplatanus.  Esdoorns hebben meestal gemakkelijk herkenbare handvormige bladeren en opvallende gevleugelde vruchten. De naaste verwanten van de esdoorns zijn de paardenkastanjes. Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van sommige esdoornsoorten. Het is een van de meest voorkomende soorten bomen in Azië. Talrijke soorten esdoorns worden op grote schaal gekweekt in tuinen waar velen vooral worden gewaardeerd om hun herfstkleur. Het blad van de Esdoorn, de meaple leaf, staat op de vlag van Canada.

De meeste esdoorns zijn bomen die groeien tot een hoogte van 10-45 m. Struiken kunnen 10 meter hoog worden. Ze zijn bladverliezend en de bladeren van sommige soorten verkleuren fel rood. De kenmerkende vruchten worden samaras , "esdoornsleutels" of "helikopters" genoemd. Het zaadje zit in een soort nootje dat aan een vleugel zit. Vaak met z'n tweeën.

Esdoorns hebben nogal eens last van ongedierte en schimmels de die bladeren aantasten en zelfs dodelijk voor de boom kunnen zijn.

Vooral de Japanse Esdoorns (Acer palmatum) zijn geliefd als struik in tuinen, vanwege de prachtige herfstkleuren. Daar bestaan dan ook vele gekweekte soorten (cultivars) van. Zelfs in de vorm van een bonsai. Een groot aantal aantal soorten en cultivars staan in het Esveld Aceretum in Boskoop, Nederland.

Hout

Suikeresdoornhout - vaak bekend als "harde esdoorn" - is het hout dat heel geschikt is voor bowling-kegels, bowlingbaanbanen, biljartkeus en slagersblokken, waar het vlees op gehakt en gesneden wordt. Esdoornhout wordt ook gebruikt voor het maken van houten honkbalknuppels. Het wordt ook gebruikt voor meubels en muziekinstrumenten.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Esdoorn&oldid=781977"