Keltische talen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De lichtgroene gebieden zijn de Keltische gebieden, in de donkergroene gebieden wordt ook daadwerkelijk nog een Keltische taal gesproken

De Keltische talen zijn een taalfamilie. Deze talen worden gesproken in delen van Groot-Brittannië, Ierland en Bretagne. Vroeger (het eerste en tweede millennium voor Christus) werd de taal over bijna heel Europa gesproken. De Keltische talen werden vroeger gesproken door de Kelten. De Keltische talen zijn weer onderdeel van de grote Indo-Europese taalfamilie, net als bijvoorbeeld het Nederlands, Engels, Spaans en Russisch.

Tegenwoordig worden er nog maar vier Keltische talen gesproken, waarvan twee er onder die van de gaels vallen. Ook hebben deze vier talen niet zo veel sprekers meer. Dit zijn de huidige Keltische talen met het aantal sprekers:

  • Bretons - 300.000 tot 450.000 sprekers
  • Iers - 1.860.000 sprekers (Het Iers wordt in Ierland geleerd als tweede taal, de meeste mensen hebben als moedertaal Engels. Het Iers heeft dan ook maar 70.000 tot 260.000 moedertaalsprekers.)
  • Schots-Gaelisch - 100.000 sprekers
  • Welsh - 791.000 sprekers

Twee andere talen, die uitgestorven waren, worden tegenwoordig weer tot leven gewekt. Dat zijn Cornisch en Manx. Cornisch heeft zo'n 600 sprekers en Manx 100.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keltische_talen&oldid=829055"