Alexandre Dumas père

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexandre Dumas.jpg

Alexandre Davy de La Pailleterie Dumas (geboren te Villers-Cotterêts op 24 juli 1802 - gestorven te Puys op 5 december 1870) was een bekend Frans schrijver van voornamelijk historische romans en artikelen. Op boeken wordt vaak de naam Alexandre Dumas gebruikt, maar de correcte naam is Alexandre Dumas père. Dit komt omdat er anders verwarring kan ontstaan met zijn zoon, Alexandre Dumas fils, die ook schrijver was.

Dumas maakte vaak gebruik van ghostwriters, die hem hielpen met zijn boeken, maar zij konden dit niet doen zonder de enorme verbeeldingskracht van Dumas. Dumas werd en is geliefd vanwege de vele actie in zijn boeken, maar ook voor de plotwendingen en zijn gevoel van de correctheid van historische feiten. Veel boeken werden zowel als boek als in de krant (feuilleton) uitgegeven. Dumas wist herkenbare personages in de Franse literatuur tot leven te wekken, maar er was ook kritiek. Volgens veel critici ontbrak de literaire waarde (hoewel daar nu anders over gedacht wordt) en bekritiseerde men het gebruik van ghostwriters. Zijn grootste concurrent was Victor Hugo en hij werkte hem dan ook tegen.

Dumas schreef eigenlijk twee hele bekende boeken: De drie musketiers (1844) en De graaf van Monte-Cristo (1844-1845). De drie musketiers draait eigenlijk om kardinaal Richelieu die dan regent is en wil voorkomen dat de minderjarige Lodewijk XIII koning wordt. Een groepje musketiers probeert dat te beletten. Hoewel het boek suggereert dat het er drie zijn, is er eigenlijk ook nog een vierde musketier. De graaf van Monte-Cristo volgt de hoofdfiguur Edmond Dantès, die onterecht veertien jaar in de gevangenis zit. Nadat hij vrijkomt vindt hij een fortuin op het eiland Monte-Cristo en doet hij zich voor als de graaf van dat eiland, om zo wraak te nemen op degenen die hem veroordeelden. Overigens schreef Dumas ook een boek dat zich in Nederland afspeelt: De zwarte tulp (1850).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexandre_Dumas_père&oldid=544360"