Sainte-Chapelle

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bovenkapel

De Sainte-Chapelle is een bekende kapel in Parijs. Het ligt op het Île de la Cité, een eiland in het midden van de Seine. De Saint-Chapelle is een van de oudste kerken van Parijs en ligt in de buurt van de bekende Notre-Dame.

De kapel is tussen 1243 en 1248 gebouwd en vormde destijds de hofkapel van het koninklijk paleis. Van dit koninklijk paleis, waar onder meer Lodewijk IX woonde, is voor de rest niets meer overgebleven. De kapel werd speciaal gebouwd omdat de Franse koning de doornenkroon, de kroon die Jezus op de dag van de kruisiging droeg, in handen wist te krijgen. Hij had hem overgekocht van de keizer van het Byzantijnse Rijk. Ironisch genoeg kostte de doornenkroon meer dan de hele kapel. Ook verwierf hij andere relikwieën, zoals het heilig Bloed, de heilige Lans en het ware Kruis. Om deze voorwerpen een plek te geven liet hij de kapel bouwen.

De kapel wordt tegenwoordig omringd door het Paleis van Justitie. Het gebouw heeft eigenlijk twee kapellen, eentje boven en eentje beneden. De kapel beneden werd door het personeel van het paleis gebruikt, terwijl de kapel boven bedoeld was voor de koninklijke familie. De bovenkapel is daarom meer versierd en is tevens een stuk hoger. Hier vindt je verschillende glas-in-loodramen die Bijbelse gebeurtenissen illustreren en veel mozaïek. Veel ramen komen nog uit de 13e eeuw. De voorgevel met roosvenster komt echter uit de 15e eeuw.

De kapel werd tussen 1841 en 1867 gerestaureerd door Viollet-le-Duc. Toen is de houten spits vervangen door een nieuwe in 1853. Overigens is dit de vierde keer dat de spits vervangen werd.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sainte-Chapelle&oldid=519174"