Aanslag op Charlie Hebdo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslag op Charlie Hebdo

Charlie-Hebdo-2015-11.JPG

Datum 7 januari 2015
Tijd Rond 11:30
Locatie Frankrijk Parijs, Frankrijk
Omschrijving 1 aanslag
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) Chérif Kouachi (32 jaar)
Saïd Kouachi (34 jaar)
Dadergroepen Al Qaida in Jemen
Doelwit(ten) Charlie Hebdo en zijn medewerkers
Doden 12
Gewonden 11
Wapens
Gebruikte wapens Vuurwapens
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op woensdag 7 januari 2015 werd er een aanslag op de redactie van de satirische (=vaak grove grappen) krant Charlie Hebdo gepleegd. De aanslag vond plaats in de Reu Nicolas Appert in Parijs.

Beschrijving

Rond 11:30 (Nederlandse/Franse tijd) op 2 januari 2015 werd door twee mannen (kogelvrij vest dragende) met automatische kalasjnikov-geweren een aanslag gepleegd op de krant Charlie Hebdo. Eerst stormden de mannen nummer 6 binnen, maar daar zitten de archieven van Charlie Hebdo. Toen de daders dat ontdekte gingen ze naar nummer 10, waar de krant wel zit. Binnen werden tien mensen neergeschoten, veel journalisten vluchtten het dak op. De terroristen renden naar buiten en schreeuwden "Allahoe akbar" (Arabisch voor God is groot), waarna een van hen naar een gewonde politieagent rende. Deze smeekte om genade, maar werd toch doodgeschoten en zijn lichaam bleef op de stoep liggen.

De aanvallers sprongen in een zwarte Citroën C3 en reden, al schietend en botsend, bijna een kilometer. Een politieauto die kwam aanrijden werd nog beschoten door de terroristen. Daarna stalen ze een andere auto en vluchtten ze naar het noorden.

Je suis Charlie (Betekenis: "Ik ben Charlie")

Bijzonder aan de aanslag was dat een gevluchte journalist de aanslag grotendeels heeft gefilmd. Hierdoor kwam het voor veel mensen extra dichtbij.

Gijzeling na aanslag

Op 9 januari namen de twee terroristen, de gebroeders Chérif (32) en Saïd (34) Kouachi, een man (26) in gijzeling en verschansten zich in een drukkerij in Dammartin-en-Goële. Intussen werden in een Joodse supermarkt in Parijs door een kennis (Amédy Coulabily) van de tweeling de aanwezigen in gijzeling genomen. Elitetroepen van de Franse politie bestormden tegelijkertijd de drukkerij en de supermarkt. De tweeling en Coulabily werden gedood, met hen 4 klanten van de Joodse supermarkt.

Herdenking en andere reacties

Donderdag 8 januari 2015 was in Frankrijk een dag van nationale rouw. Daarvoor waren al veel stille tochten gehouden en waren veel mensen bijeengekomen, ook in veel andere landen. Een veel gehoorde kreet werd "Je suis Charlie" (Ik ben Charlie!). De aanslag op Charlie Hebdo werd niet enkel gezien als een aanslag op een kantoor, maar vooral als een aanslag op de algehele vrijheid van meningsuiting, een van de dingen waar de westerse wetten vooral om draaien.

Cartoonisten begonnen meteen na de aanslag al met cartoons maken over de aanslag, waaronder ook Belgische en Nederlandse kranten. In veel steden werd een mars georganiseerd, ook buiten Frankrijk. Zo waren er demonstraties in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leeuwarden.

Slachtoffers (dodelijk)

 • Frédéric Boisseau, 42 jaar, onderhoudsmedewerker
 • Franck Brinsolaro, 49 jaar, politieman en lijfwacht van Charb
 • Cabu (Jean Cabut), 76 jaar, cartoonist
 • Elsa Cayat, psychoanalist en columnist
 • Charb (Stéphane Charbonnier), 47 jaar, hoofdredacteur en cartoonist van Charlie Hebdo
 • Philippe Honoré, 73 jaar, cartoonist
 • Bernard Maris, 68 jaar, econoom, redacteur en columnist
 • Ahmed Merabet, 42 jaar, politieman
 • Moustapha Ourad, proeflezer
 • Michel Renaud, gastcolumnist
 • Tignous, 57 jaar, cartoonist
 • Georges Wolinski, 80 jaar, cartoonist
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslag_op_Charlie_Hebdo&oldid=557020"