Vignemale

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Vignemale.

De Vignemale is een berg in de Pyreneeën in Frankrijk en Spanje. De berg is 3298 meter hoog, wat de berg tot de hoogste berg van de Pyreneeën in Frankrijk maakt. De Vignemale is de zestiende berg van heel de Pyreneeën, wat betreft hoogte. Toch is hij maar 106 meter lager dan de Aneto, de hoogste berg van de Pyreneeën. De prominentie van de Vignemale is 1028 m. Dat betekent dat de berg 1028 meter boven de het omliggende landschap uitsteekt. De Vignemale heeft verschillende toppen, waarvan de Pique Longue de hoogste is.

De grens tussen Frankrijk en Spanje loopt precies over de top van de berg. Deze grens is eigenlijk een waterscheiding. Aan de Franse kant stroomt al het water naar de Atlantische Oceaan, aan de Spaanse kant stroomt het naar de Middellandse Zee. Bij de top van de Vignemale ligt een kleine gletsjer. Het is niet zeker of deze aan het eind van de 21ste eeuw nog zal bestaan.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vignemale&oldid=520962"