Somme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Somme met op de achtergrond de kathedraal van Amiens.

De Somme is een rivier in de regio Picardië in Frankrijk. De Somme is 245 kilometer lang en stroomt van het dorpje Fonsomme naar het Kanaal. Grotere steden aan de rivier zijn Saint-Quentin, Amiens, Abbeville en Saint-Valery-sur-Somme. De monding in het Kanaal is een belangrijk natuurgebied.

Het departement Somme is naar de rivier vernoemd. De rivier is in het buitenland vooral bekend door de slag aan de Somme in de Eerste Wereldoorlog, waarbij meer dan een miljoen slachtoffers vielen. Ook is de Somme een grens tussen de Vlaamse en Franse invloeden. Ten noorden van de Somme werd vroeger vaak Nederlands gesproken en zien de steden er soms Vlaams uit. Het gebied ten zuiden van de Somme is altijd Frans geweest.

De bron van de Somme ligt op maar 85 meter hoogte. De Somme stroomt hierdoor erg langzaam (het hoogteverschil is erg klein). Vanaf Abbeville is de rivier gekanaliseerd. De rivier heeft een stroomgebied van 6550 km². De Somme is een echte regenrivier. De belangrijkste zijrivieren zijn de Ancre en de Avre.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Somme&oldid=517820"