Emmanuel Macron

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron June 2021 (cropped).jpg
Emmanuel Macron (2021)
Naam voluit Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron
Geboren 21 december 1977
Geboren te Amiens in Frankrijk
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Brigitte Macron (sinds 2007)
Relatie met
Partij PS (2006-2009)
LREM (sinds 2016)
Religie agnostisch
Stroming
Functie President van Frankrijk
Aantreden 14 mei 2017
Aftreden
Voorganger François Hollande (PS)
Opvolger
Functie(s)
Minister van Economische, Industriële en Digitale Zaken van Frankrijk
(2014-2016)
Partijleider van LREM
(2016-2017)
President van Frankrijk
(sinds 2017)
Co-vorst van Andorra
(sinds 2017)
Portaal Portal.svg Politiek

Emmanuel Macron (geboren te Amiens op 21 december 1977) is de huidige president van Frankrijk. Macron is van de beweging En marche! en sinds 14 mei 2017 president van Frankrijk. Eerder was hij al twee jaar lang minister onder de vorige president François Hollande. Naast president van Frankrijk is hij automatisch co-vorst van Andorra, een titel die alle Franse presidenten hebben.

Macron gaat door het leven als de jongste president van Frankrijk. Hij is zelfs jongste leider van Frankrijk sinds Napoleon. Macron wil onder meer een einde aan de langdurige werkloosheid in Frankrijk maken, het land economisch sterker maken en zorgen dat Frankrijk in de Europese Unie blijft.

Levensloop

Emmanuel Macron in 2015

Macrons ouders waren allebei arts en zijn oma was het hoofd van een school. Zijn oma zou grote invloed hebben gehad in zijn ideeën over de politiek. Na zijn middelbare schoolperiode ging filosofie studeren in Parijs. Nadat hier afstudeerde ging hij aan de slag bij de Inspectie van Financiën, een belangrijke overheidsinstelling in Frankrijk. In 2006 sloot Macron zich aan bij de Parti socialiste. Hij zou hier de partijleider François Hollande leren kennen, die later ook president werd. In 2007 waren er parlementsverkiezingen en Macron wilde een plekje bemachtigen in het Franse parlement. Hij wilde de streek Picardië vertegenwoordigen, waar hij is geboren. Hij kreeg echter geen steun van de Parti socialiste in die streek. Toen de rechtse Nicolas Sarkozy president werd, besloot Macron zich uit de politiek te trekken en het zakenleven in te gaan.

Sarkozy zorgde er echter wel voor dat Macron in de Commission Attali terecht kwam. Dit was een vereniging die dingen bedacht die moesten zorgen voor economische groei in Frankrijk. Hoewel Macron het niet met de ideeën van Sarkozy kon vinden, bleef hij bij de vereniging, maar bedacht wel dingen die gebaseerd waren op zijn normen en waarden. Toen François Fillon hem vroeg om toe te treden tot het kabinet wees hij dit af. In 2008 ging hij werken bij de bank Rotschild & Cie, waarvoor hij belangrijke zaken regelden.

Macron was een groot voorstander van president François Hollande en steunde hem ook. Toen Hollande in 2012 president werd, benoemde Hollande Macron op zijn beurt tot een van zijn topmedewerkers. Macron ging over economische en financiële vraagstukken. Macron had veel invloed op de beslissingen van Hollande in het begin. Hij zorgde voor meer banen en dat de lasten van ondernemers verminderd werden. In 2014 zegde Macron zijn functie op. Hij vond dat hervormingen niet ver genoeg gingen. Hij ging hierna werken aan de universiteiten van Berlijn en Londen.

Macron en zijn vrouw Brigitte.


Eind 2014 werd Macron minister, nadat Hollande een stuk linkser werd. Macron zorgde voor een wet waardoor de overheid zich minder zou bemoeien met het bedrijfsleven, transport en arbeid. De wet werd echter niet aangenomen door het parlement. In 2016 bedacht Macron een nieuwe wet, maa premier Manuel Valls wilde niet dat Macron deze wet indiende, aangezien dit niet tot zijn taken behoord. Ook protesteerden de vakbonden hevig. Later kwam de wet er alsnog.

Op 6 april 2016 besloot Macron zijn eigen politieke beweging op te richten, met de naam En marche!. Deze beweging zou de tegenstellingen overbruggen tussen links en rechts. Premier Valls en president Hollande vonden het maar niets. Toch kreeg Macron veel belangstelling van de pers. Na de aanslagen in Parijs van november 2015 verzette Macron zich tegen het verlengen van de noodtoestand in Frankrijk. Op 30 augustus besloot Macron om zich uit de regering te trekken.

President van Frankrijk

Aanvankelijk zouden de Franse presidentsverkiezingen van 2017 gaan tussen François Fillon en Marine Le Pen. Echter viel Fillon weg, na een schandaal over hem. Tegelijkertijd steeg Macron in de peilingen en zou de strijd gaan tussen hem en Le Pen.

Macron belooft de Fransen om meer banen te creëren. Niet gek, in Frankrijk is jarenlang een hoge werkloosheid. Toen deze werkloosheid ontstond, was dit in heel Europa zo, maar Frankrijk heeft het nooit echt kunnen oplossen. Macron wil een vrijemarkteconomie, oftewel dat de overheid zich niet met de economie bemoeit. Echter wil hij wel de sociale zekerheid behouden. In Frankrijk is het namelijk erg goed geregeld op het gebied van gezondheidszorg, uitkeringen en toeslagen. Dit kost echter wel handen vol met geld om dit allemaal te kunnen betalen. Macron wil tegelijkertijd de overheidsuitgaven terugbrengen. Dit wil hij doen door minder ambtenaren in dienst te nemen.

Macron is voor de Europese Unie en wil dat Frankrijk in de Europese Unie blijft. Hiermee onderscheidde hij zich van de kandidaat Le Pen, die juist Frankrijk uit de EU wilde hebben. Op 7 mei 2017 werd Macron verkozen door het Franse volk tot president. Na de uitslag barstte erbij het Louvre een groot feest los. Op 14 mei 2017 werd Macron officieel president van Frankrijk.

Na zijn verkiezing daalde de populariteit van Macron snel. Waar eerst 64% van het volk Macron nog steunde, was dit in augustus al gedaald naar 40%. Dit kwam door bezuinigingen op de overheidsuitgaven van Frankrijk, een openlijke ruzie met de leider van het leger en de terughoudendheid van Macron. In Frankrijk braken protesten uit van de gelehesjesbeweging vanwege de stijging van de belastingen voor benzine. Veel Fransen waren niet tevreden over de economische stilstand. Macron wilde de Europese Unie hechter maken, maar kon dit niet doen vanwege de Brexit en de coronapandemie. Hij werd in de Franse presidentsverkiezingen van 2022 herkozen.

Persoonlijk leven

Waar veel journalisten over vallen is Macron vrouw, Brigitte Trogneux. Macron bekende dat hij haar op zestiende leerde kennen. Zij was toen zijn lerares Latijn en Frans en ze vonden elkaar leuk, ook al Brigitte een heel stuk ouder. In 2007 trouwden ze en Brigitte liet haar achternaam veranderen in Macron.

Emmanuel Macron beoefende tennis, skiën, boksen en voetbal. Voor zijn ontspanning speelt hij piano en is geïnteresseerd in literatuur en klassieke muziek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Emmanuel_Macron&oldid=714158"