Help mee! Maak een account of meld je aan.

Stem nu op: Planten

Franse presidentsverkiezingen 2017

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Hier zie je welke delen van Frankrijk voor welke kandidaat stemde. Geel is Macron, donkerblauw is Le Pen, lichtblauw is Fillon en rood is Mélenchon.

De Franse presidentsverkiezingen van 2017 waren verkiezingen voor de nieuwe president van Frankrijk. De nieuwe president is Emmanuel Macron en is dus de opvolger geworden van François Hollande, die zich niet verkiesbaar heeft gesteld.

Om de 5 jaar vinden er verkiezingen in Frankrijk plaats voor een president. Frankrijk is een republiek, dus de president is het staatshoofd. Dit kun je vergelijken met de koning in Nederland of in België. Anders dan in deze twee landen heeft de Franse president meer politieke macht en bemoeit zich dan ook met de politiek. Op gebied van buitenlands beleid heeft de president erg veel bevoegdheden en ook is hij de opperbevelhebber van het Franse leger.

Procedure

In Frankrijk worden van de verkiezingen een soort van show gemaakt. Het gaat er dan ook anders aan toe dan in andere landen. In Nederland en België vinden de verkiezingen op één dag plaats en na de verkiezingen is meteen duidelijk wie de winnaar is. In Frankrijk maakt men gebruik van twee rondes. Tijdens de eerste stemronde mogen de Fransen stemmen op een kandidaat. De twee met de meeste stemmen gaan door naar de twee stemronde. Tijdens de tweede stemronde gaan de Fransen weer stemmen en degene met de meeste stemmen wordt de nieuwe Franse president.

Toch hoeven er volgens de Franse wet geen twee stemrondes nodig te zijn. Als er tijdens de eerste stemronde al een kandidaat is met meer dan helft van alle stemmen heeft gewonnen, wordt hij of zij meteen de nieuwe Franse president. Dit gebeurd echter nooit, aangezien er gewoon weg teveel kandidaten zijn, dus het vrijwel onmogelijk.

Kandidaten & verloop

Eerste stemronde

De eerste stemronde vond plaats op 23 april. Men had keuze uit 10 kandidaten, waarvan er vijf in de peilingen meer dan 5% van de stemmen hadden. Zij werden de hoofdkandidaten genoemd, aangezien er een grote kans was dat één van hen de nieuwe Franse president werd. De hoofdkandidaten staan hieronder met foto en de partij waarbij ze horen uitgelicht:

De Franse presidentsverkiezingen waren erg bijzonder aangezien dit de eerste keer was dat de huidige president zich niet verkiesbaar stelde. Aanvankelijk ging de strijd tussen Fillon en Le Pen. Fillon kwam van dezelfde partij als de huidige Franse president. Zijn belangrijkste punten waren betere betrekkingen met Rusland en een kleinere overheid. Le Pen komt van het Front Nationale, een partij die tegen het opvangen van vluchtelingen is en Frankrijk het liefst uit de EU haalt. In januari 2017 berichte de Franse krant Le Canard enchaîné over een schandaal van Fillon, waardoor hij flink in de peilingen daalde. Ondertussen werd Fillon overtroffen door de kandidaat Macron. Macron was al minister van Financiën onder Hollande, maar vertrok en richtte zijn eigen partij op. Macron wil iets doen aan de werkeloos in Frankrijk, die er al jaren is. Samen met Le Pen (21%) ging Macron (23%) door naar de volgende stemronde van de verkiezingen.

Tweede stemronde

De tweede stemronde vond plaats op 7 mei. De twee kandidaten waren Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Bij de verkiezingen won Macron met 66% van de stemmen. Le Pen had haast 34% van de stemmen.

Op 14 mei trad Macron aan als nieuwe president van de Franse republiek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franse_presidentsverkiezingen_2017&oldid=480364"