René Descartes

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Descartes, geschilderd door Frans Hals

René Descartes (Zwitserland, 31 maart 1596 - Zweden, 11 februari 1650) was een Frans filosoof en natuurwetenschapper uit de 17e eeuw. Hij was niet alleen de eerste moderne filosoof, maar ook een groot wiskundige. Het assenstelsel de met x- en y-coördinaten dat nu in het onderwijs wordt gebruikt, is van hem afkomstig.

Hij heeft ook in Nederland gewoond, in Egmond aan den Hoef.

Zijn filosofie

Descartes leefde in de tijd waarin ontdekkingen werden gedaan die niet erg op elkaar leken aan te sluiten. Hij wilde een systematische wetenschapsfilosofie opbouwen. Hoe meer hij erover nadacht hoe ingewikkelder het werd. Wat kun je nu wel en wat kun je niet vertrouwen. Misschien is alles wel een droom? De twijfel sloeg toe. Misschien worden we wel bestuurd door een groot en gemeen monster. Hij dacht er jaren over na. Hij begon te twijfelen aan alles. Wat is waar en wat is onzin? En toen kreeg hij de bevrijdende ingeving: ook al twijfel ik aan alles, door te erkennen dat ik denk, staat tenminste vast dat ik besta. Ik denk, dus ik ben. In het Latijn is deze uitspraak bekend geworden onder: Cogito ergo sum.

Het lichamelijke ding en het geestelijke ding

Hij bestond en dus moest hij ook geschapen zijn. Anders was hij er niet om te twijfelen. En dus kwam hij tot de conclusie dat God ook moest bestaan. En zo kwam hij tot een zeer radicaal idee: Er is een materiële wereld en er is een geestelijke wereld. De mens bestond uit twee 'dingen': de geest die denkt, en het lichaam dat weliswaar onafhankelijk van het denken bestaat, maar er niettemin nauw mee verbonden is. Dit noemt men het 'cartesiaans dualisme'. De materiële wereld was een soort natuurkundige die helemaal in wiskundige vergelijkingen te vatten is. De geestelijke wereld is er wel, maar is niet goed te vatten. Descartes begon onderzoek te doen. Het lichamelijke en het geestelijke hebben duidelijk invloed op elkaar. Maar hoe? Hij begon een studie van de hersenen te maken. Dat heeft hij echter nooit af kunnen maken, want hij werd ziek en stierf toen hij in Zweden was, werkend voor koningin Christina.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=René_Descartes&oldid=801841"