Centraal Massief

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Typisch landschap in het Centraal Massief.

Het Centraal Massief (Frans: Massif Central) is een massief in centrale zuiden van Frankrijk. "Massief" houdt in dat het gebied voor een deel gebergte is, maar dat er ook hoogvlaktes zijn, die wel hoog liggen, maar verder vrij vlak zijn. De hoogste berg is de Puy de Sancy, met een hoogte van 1886 meter. Hierdoor is het Centraal Massief een middelgebergte. Het Centraal Massief beslaat met een oppervlakte van 85.000 km² ongeveer 15% van het Europese deel van Frankrijk. Het gebied is dunbevolkt en telt weinig steden. De grootste zijn Clermont-Ferrand en Saint-Étienne.

Het Centraal Massief grenst in het oosten aan de vallei van de Rhône en in het zuiden aan de Middellandse Zee. In het noorden en westen gaat het massief over in heuvelland. Het Centraal Massief bestaat uit verschillende kleinere gebergtes, zoals de Ardèche en de Cevennen. De belangrijkste rivieren zijn de Dordogne en de Ardèche. Ook de Loire begint in het Centraal Massief.

's Winters wordt er veel geskied in het Centraal Massief. Dat kan, doordat het Centraal Massief een landklimaat heeft met koude winters en warme zomers. Ook in de zomer komen veel toeristen naar het Centraal Massief. Zij komen vooral voor de mooie natuur met rivierdalen, bergen en uitgestrekte bossen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centraal_Massief&oldid=768288"