Hoogvlakte

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een hoogvlakte is een gebied waar het hard waait en wat tussen bergen in zit. Op een hoogvlakte is er weinig hoogteverschil. Een hoogvlakte ligt vaak tussen de 500 en 1500 meter, maar dat is niet altijd zo! Neem maar eens de hoogvlakte Qinghai Hoh Xil. Dit is de grootste en de hoogste hoogvlakte ter wereld, Het is namelijk wel 4500 meter hoog! Groenland is één hele grote hoogvlakte, waar geen bergen omheen zit.

Een hoogvlakte

Noorwegen heeft erg veel hoogvlaktes. Één hiervan heet Finnmarksvidda. Hier woont een volk genaamd de Samen. Deze hoogvlakte zit boven de Noordpoolcirkel (dit is een denkbeeldige cirkel, die op 66,5 graden noorderbreedte zit, en over de hele aardbol gaat. Alles hierboven is de Noordpool). Daarom is het daar in de winter ook erg koud: rond de -40*C! Dit is bijna de koudste plek op de Noordpool. Maar in de zomer is het veel warmer, namelijk rond de 32*C. Vaak is er ook op andere hoogvlaktes zo een grote

Temperatuursverschil.

hoogvlaktes ontstaan door Erosie. De wind blaast er vaak erg hard, er neemt daarbij zandkorrels en kleine steentjes mee, waardoor er een soort van slijtage ontstaat. Hierdoor is er vaak niet echt veel hoogteverschil.dit kan honderden, duizenden, of heel soms zelfs miljoenen jaren duren. Hierdoor kan er soms goed hoog gras groeien. Je hebt twee verschillende hoogvlaktes:

1.) lege hoogvlaktes. Hier leven vooral uilen, insectjes en vogels (vaak Roofvogels).

Een alpaca: de meest schattige soort lama!

2.) begroeide hoogvlaktes. Hier wonen de wat grotere dieren, omdat hier dus vooral hoog gras groeit. Met grote dieren bedoel ik lamas, alpacas en paarden.

Er wonen nog veel oude volkeren op de hoogvlaktes, waarvan sommige wel duizenden jaren oud zijn. Ze leven in tenten, en trekken rond als Nomaden. De modernere “volkeren” zijn eigenlijke vooral boeren. Vaak heb je in een Dal wat naast een hoogvlakte ligt een dorp met een hotel. In dit dorp wonen veel gidsen die toeristen rondleiden op de hoogvlaktes.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoogvlakte&oldid=598304"