Noordpoolcirkel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wereldkaart met de noordpoolcirkel erop.
Als je de wereld van boven bekijkt zie je dat de poolcirkel echt een cirkel is.

De noordpoolcirkel is een denkbeeldige lijn en bijzondere breedtegraad. De noordpoolcirkel heeft als middelpunt de noordpool. Het is samen met de zuidpoolcirkel één van de twee poolcirkels.

De lijn is eigenlijk de lijn waar de grens tussen donker en zonlicht ligt op 21 juni en op 21 december. Dit zijn de twee dagen waarop de zon niet verder (21 juni) of niet lager (21 december) kan dan die lijn. Boven de cirkel ligt het gebied waar de zon rond 21 juni niet onder gaat. Rond 21 december komt boven deze breedtegraad de zon niet op. Als het op één van die twee dagen donker is binnen de noordpoolcirkel, is het licht binnen de zuidpoolcirkel. En ook andersom.

Er is liggen verschillende plaatsen op de noordpoolcirkel. Zo ligt Jokkmokk, de niet-officiële hoofdstad van Lapland, op de noordpoolcirkel. Ook liggen er plaatsen boven de Noordpoolcirkel.

Landen

Door de volgende landen loopt de noordpoolcikel:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noordpoolcirkel&oldid=570660"