Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Mona Lisa

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Mona Lisa

De Mona Lisa is een schilderij van Leonardo da Vinci. Het hangt op in het Louvre in Parijs en trekt zo'n 20.000 bezoekers per dag.

Wie staat er op?

Niemand weet wie er juist op staat. De meest voor de hand liggende persoon is Lisa Gherandini.

Giorgio Vasari zei dat Leonardo het kunstwerk moest maken voor Francesco del Giocondo, van diens echtgenote.

  • "Prese Lionardo a fare per Francesco del Giocondo il ritratto di Monna Lisa sua moglie, e quattro anni penatovi lo lasciò imperfetto, la quale opera oggi è appresso il re Francesco di Francia in Fontanableò".

In vrije vertaling luidt dit:

  • "Leonardo maakte een schilderij voor Francesco del Giocondo van zijn echtgenote Monna Lisa (dame Lisa) en werkte er vier jaar aan. Hij liet het werk onafgewerkt en het kwam in het bezit van Frans de koning van Frankrijk."

Gestolen

In 1911 werd de Mona Lisa gestolen. Het werd gestolen op klaarlichte dag. Het onderzoek liep na een tijdje dood. De echte dief was een Italiaan, hij heette Vincenzo Peruggia en had zich verstopt in de bezemkast.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mona_Lisa&oldid=515504"