Gustave Flaubert

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (geboren te Rouen op 12 december 1821 - gestorven te Canteleu op 8 mei 1880) was een bekende Franse schrijver uit de 19e eeuw. Flaubert schreef gedurende zijn leven verschillende boeken en correspondenties. Hij had een eigen schrijfstijl en was een waar kunstenaar met woorden. Bij het schrijven was hij altijd op zoek naar le mot juste (het juiste woord) en streefde tevens naar perfectie. Flauberts bekendste boek is Madame Bovary (1856), dat gaat over de vrouw van een dokter die regelmatig overspel pleegt en rijker leeft dan ze eigenlijk is. Op deze manier probeert ze aan de leegheid van het leven in de provinciestreek te ontsnappen. Andere boeken van hem zijn Salammbô (1862), De leerschool der liefde (1869) en De verzoeking van de heilige Antonius (1874).

Flaubert verliet Rouen om rechten te gaan studeren in Parijs. Echter, hij kon in Parijs zijn plek niet vinden en besloot rond te trekken naar de Pyreneeën en Corsica. Na het overlijden van zijn vader en zus keerde hij echter terug naar Rouen, gaf zijn rechtenstudie op en ging er weer wonen met zijn moeder. Flaubert is nooit getrouwd geweest, maar onderhield wel relaties met verschillende bekende vrouwen in die tijd. Voorbeelden hiervan zijn de dichteres Louise Colet en de actrice Edma Roger des Genettes. Samen met zijn beste vriend Maxime du Camp reisde hij onder meer naar Griekenland, Bretagne en Egypte.

Na 1870 vond er een omslag in zijn leven plaats. Door de zorgen over de Frans-Duitse Oorlog kreeg zijn gezondheid een klap en vele vrienden van hem overleden. Na de oorlog overleed ook nog eens zijn moeder. Flaubert werd vanaf 1872 verpleegd door zijn nicht, waarna hij in 1880 uiteindelijk overleed.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gustave_Flaubert&oldid=688231"