Huis Valois

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Valois
France moderne.svg
Wapen van het Huis Valois
Wapenspreuk geen
Stamvader Filips VI de Gelukkige
Laatste heerser Hendrik III
Familiehoofd
Uitgestorven 1589
Afgezet in/op
Hoofdtak
Zijtak(ken) Huis Bourgondië
Titel(s)
Koningen van Frankrijk 1328-1589
Portaal Portal.svg Monarchie

Het Huis Valois was een adellijk huis dat van 1328 tot 1589 koning van Frankrijk was. In 1336 ontstaat er de zijtak Huis Valois Bourgondië dat bestaat tot 1482.

Voor het Huis Valois regeerde het huis Capet over Frankrijk, zij waren ook aan elkaar verwant. De eerste Valois-koning, Filips VI, was namelijk een neef van de laatste Capet-koning, Karel IV. Na de dood van Karel VIII splitste het huis zich in twee takken, Valois-Orléans en Valois-Angoulême. Het huis Valois-Orléans hield het maar één koning vol, van toen regeerde Valois-Angoulême. Het huis Valois stierf uit in 1589, toen Hendrik III overleed. De troon ging naar het huis Bourbon, dat óók familie was van het huis Valois. Het huis Bourbon heeft tot het einde van het Franse koninkrijk geregeerd.

Honderdjarige Oorlog

Tijdens de Honderdjarige Oorlog vocht het Fransgezinde Huis Valois tegen het Engelsgezinde Huis Plantagenet. Deze oorlog werd gewonnen door Huis Valois. De oorlog ontstond doordat deze twee huizen allebei de macht om Frankrijk wilden. Aangezien Huis Valois door Frankrijk werd gesteund, zou het een makkelijke oplossing zijn geweest om de eer aan Huis Valois te geven. Maar om allemaal redenen ging dat niet zomaar. De twee huizen gingen met elkaar op de vuist. Al snel werden de bondgenoten overal opgetrommeld, vaak doordat Land X oorlog heeft met Land Y, maar als Land Z ook oorlog heeft met Land Y, dan worden land X en Land Z al snel als bondgenoten beschouwd. Na 114 jaar was deze oorlog eindelijk afgelopen met een overwinning voor Huis Valois en zijn bondgenoten.

Koningen uit het huis Valois

Oorspronkelijk huis (1328-1498)

Tak Valois-Orléans (1498-1515)

Tak Valois-Angoulême (1515-1589)

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Valois&oldid=677074"