Marne (rivier)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Marne bij Dormans.

De Marne is een rivier in Frankrijk. Het is met 514 km lengte de langste zijrivier van de Seine. De Marne stroomt van het plateau van Langres naar Alfortville, waar de rivier in de Seine stroomt. Er liggen niet echt grote steden aan de Marne. De grootste zijn Langres en Meaux.

De departementen Haute-Marne, Marne, Seine-et-Marne en Val-de-Marne zijn naar de rivier vernoemd. In de Eerste Wereldoorlog is de slag aan de Marne naar de Marne vernoemd, hoewel deze slag niet echt aan de rivier is uitgevochten.

Geografie

De Marne begint op 423 meter hoogte op het plateau van Langres. Dit plateau wordt soms wel het dak van Frankrijk genoemd. Hier beginnen (ontspringen) namelijk veel van Frankrijks belangrijkste rivieren, waaronder de Seine, de Maas, de Saône en dus de Marne. Al snel stroomt de rivier in het meer van Der-Chantecoq. Dit meer is door mensen aangelegd om ervoor te zorgen dat er niet in een keer te veel water door de Marne stroomt. Als het droog is, zorgt het meer er juist voor dat de Marne niet te weinig water heeft. Hierna stroomt de rivier door de Champagnestreek. Ten slotte stroomt de Marne vlak voor Parijs in de Seine.

De Marne heeft een stroomgebied van 12.920 km². Het gemiddelde debiet is 110 m³/s, maar dit varieert door het jaar heen tussen de 200 m³/s en de 50 m³/s. De Marne is dan ook een echte regenrivier.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marne_(rivier)&oldid=526180"