Regenrivier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Maas is een echte regenrivier.

Een regenrivier is een rivier die al haar water krijgt van regenwater. Regenrivieren hebben vaak hoog water in de herfst en winter, doordat dan minder water verdampt (want het is koeler) en doordat er dan meer regen valt. De verschillen in afvoer van water kunnen heel groot zijn. Regenrivieren staan in zomer vaak bijna droog en hebben in de winter juist veel water.

België heeft alleen maar regenrivieren. In Nederland is de Rijn een gemengde rivier (en dus ook alle rivieren die uit de Rijn voortkomen, zoals de IJssel). De Rijn ontstaat namelijk uit een gletsjer.

Regenrivieren kom je overal in de wereld tegen. Ze kunnen variëren van de Nijl tot een klein beekje. In Nederland zijn regenrivieren de Maas en alle andere rivieren behalve de Rijn en aftakkingen daarvan. In België zijn alle rivieren regenrivieren. De Maas, de Schelde en de IJzer zijn de grootste.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regenrivier&oldid=514629"