Gemengde rivier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Rijn is een typisch voorbeeld van een gemengde rivier.

Een gemengde rivier is een rivier die haar water krijgt van regenwater en van smeltwater van gletsjers. Gemengde rivieren hebben vaak meerdere pieken in waterafvoer per jaar. In de lente staat het water hoog, doordat dan de gletsjer smelt en water levert. In de herfst en winter staat het water vaak ook hoger, doordat er dan minder water verdampt (het is dan koeler) en het vaak dan meer regent. Doordat er meerdere pieken zijn, staat het water in een gemengde rivier niet vaak veel hoger of veel lager dan gemiddeld. Gemengde rivieren beginnen vaak in een hooggebergte en stromen van daar naar de zee of naar een meer.

België heeft geen gemengde rivieren, maar alleen regenrivieren. In Nederland is de Rijn een gemengde rivier (en dus ook alle rivieren die uit de Rijn voortkomen, zoals de IJssel).

Gemengde rivieren zijn vaak redelijk lang en ook bevaarbaar. In Europa zijn bekende gemengde rivieren de Rijn en de Rhône.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gemengde_rivier&oldid=687929"