George W. Bush

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf George Bush)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George W. Bush
George-W-Bush.jpeg
George W. Bush
Naam voluit George Walker Bush
Geboren 6 juli 1946
Geboren te New Haven, Connecticut
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Laura Bush
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie Methodisme
Stroming
Functie 43e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 2001
Aftreden 20 januari 2009
Voorganger Bill Clinton
Opvolger Barack Obama
Functie(s)
43e president van de Verenigde Staten
46e gouverneur van Texas
Portaal Portal.svg Politiek

George Walker Bush (New Haven, Connecticut, 6 juli 1946) is een Amerikaans Republikeins politicus. Bush was tussen 2001 en 2009 de 43ste president van de Verenigde Staten. Bush was de opvolger van Bill Clinton en werd zelf door president Barack Obama opgevolgd. George W. Bush moet niet verward worden met zijn vader, George H.W. Bush, die tussen 1989 en 1993 president was.

Bush won de omstreden verkiezingen van 2000 door de uitspraak van het Hooggerechtshof en doordat Al Gore de strijd neerlegde. Bushs presidentschap werd gekenmerkt door de strijd tegen terrorisme. Een paar maanden in zijn presidentschap vonden de aanslagen op 11 september 2001 plaats, wat voor veel angst zorgde. Bush opende hiermee de strijd tegen het terrorisme. De Irakoorlog was onderdeel van deze strijd, aangezien de Irakese dictator Saddam Hoessein massavernietingswapens zou hebben. Dit bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Ook startte hij een oorlog in Afghanistan tegen Osama bin Laden. Bush wist de verkiezingen van 2004 te winnen van John Kerry. Bush stond bekend als conservatief. Ook verlaagde hij de belastingen, terwijl de kosten hoger werden door zijn oorlogen. Hierdoor liep de staatsschuld op. Aan het einde van zijn presidentschap brak de Kredietcrisis uit, de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie van de jaren 1930. Bush wordt vaak als de schuldige van deze crisis aangeduid. Ook krijgt Bush veel kritiek over zijn oorlogen en zijn optreden bij orkaan Katrina in 2005.

Na zijn presidentschap werd Bush opgevolgd door Barack Obama, die van de Republikein John McCain won. Na zijn presidentschap hield Bush zich bezig met schilderen.

Zie ook

Externe link

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_W._Bush&oldid=665480"