Osama bin Laden

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Osama Bin Laden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Osama Bin Laden in 1997

Osama bin Laden (Arabisch: أسامة بن لادن; voluit: Sjeik Osama bin Muhammad bin Awad bin Laden) (Riyad, 10 maart 1957 – Abbottabad, 2 mei 2011) was een Saoedi-Arabische terrorist die verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal aanslagen, waaronder die van 11 september 2001. Ook was hij de oprichter van de islamitische terreurgroep Al Qaida.

Levensloop

Jeugd

Osama bin Laden werd geboren in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Zijn ouders waren heel erg rijk, want zijn vader was aannemer. Hij liet grote gebouwen bouwen en moskeeën renoveren. Als kind was Osama ('Osama' is Arabisch voor 'leeuw') heel gewoon, net als alle andere jongens. Ook Osama werd opgevoed met de islam. Hij nam dat erg serieus. In 1967 overleed Osama's vader bij een vliegtuigongeluk. Hij erfde heel veel geld.

Bekendwording

Toen hij ouder werd deed hij economische en bouwkundige studies aan de universiteit. In 1979 verliet hij de universiteit en ging hij naar Pesjawar in Pakistan, vlakbij Afghanistan. In 1979 was namelijk de Afghaanse oorlog uitgebroken. De Sovjet-Unie was Afghanistan binnengevallen, maar ze werden tegengehouden door de Moedjahedien. Osama ging de Moedjahedien helpen. Dat deed hij met geld, dat hij geërfd had van zijn rijke vader.

Osama kocht wapens en andere materialen voor hen. Maar hij leerde daar ook vechten. Iedereen zag hoe moedig Osama was en daarom werd hij een voorbeeld voor vele Moedjahedien en andere moslims in het Midden-Oosten.

In 1984 richtte hij de Maktab al-Khidamat op. Dat was een organisatie die uit de hele Arabische wereld strijders wierf en naar Afghanistan bracht. Daar werden ze getraind om te vechten tegen de Sovjet-Unie. Hij gebruikte daarbij zijn eigen geld. Hierdoor werd Osama bin Laden nog bekender.

Oprichting Al Qaida

In 1988 richtte Bin Laden Al Qaida op. Hun doel was het stichten van een kalifaat met één verenigd moslimvolk, zonder westerse invloeden. Dat wilden zij bereiken door niet-islamitische landen omver te werpen. Hun belangrijkste vijand was de Verenigde Staten.

Dreiging van Irak

In 1989 eindigde de Afghaanse oorlog, nadat de Sovjet-Unie zich had teruggetrokken. De Russen bleken niet in staat de Moedjahedien te verslaan. Osama keerde als held terug naar Saoedi-Arabië. Maar een andere oorlog stond alweer op het punt van beginnen. Saddam Hoessein, de leider van Irak, dreigde andere landen in het Midden-Oosten binnen te vallen. Osama ging naar de koninklijke familie van Saoedi-Arabië en vroeg om een leger om Irak te stoppen. Maar hij kreeg geen leger. De koninklijke familie vroeg hulp aan de Verenigde Staten. Daardoor kwamen er honderdduizenden Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië. Bin Laden en andere radicale moslims werden daar boos om. De Saoedi-Arabische autoriteiten verbanden Bin Laden in 1990.

Vluchten

Osama vluchtte toen naar Soedan, waar op dat moment een islamitische regering aan de macht was. Osama werkte daar verder aan de organisatie van Al Qaida. Maar hij werd in 1996 ook Soedan uitgezet en vertrok naar Afghanistan.

Aanslagen

De aanslagen van 11 september 2001, de grootste terroristische aanslag uit de geschiedenis.

In Afghanistan ging hij aanslagen voorbereiden en financieren. Dat waren de aanslagen in Luxor in 1997 (62 doden) en de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998 (223 doden en meer dan 4000 gewonden). De Amerikaanse overheid beschouwde Bin Laden als een zeer gevaarlijke terrorist.

Osama bin Laden werd echter over de hele wereld bekend na de aanslagen van 11 september 2001. Bin Laden had deze aanslagen al ver van tevoren voorbereid en hij had de terroristen zelf uitgekozen. Op de bewuste dag boorden zich 's ochtends twee vliegtuigen in het World Trade Center in New York en een ander vliegtuig stortte zich in het Pentagon. Een vierde vliegtuig stortte neer in Pennsylvania. Dat gebeurde allemaal binnen anderhalf uur tijd. Bin Ladens tactiek was namelijk het uitvoeren van meerdere aanslagen op hetzelfde moment vanwege het verrassingselement. Drieduizend mensen kwamen om en meer dan 6000 mensen raakten gewond.

Na 2001

Osama bin Laden was nu de meest gezochte man ter wereld. Alle Amerikaanse autoriteiten gingen naar hem op zoek. Er werd een bedrag van 25 miljoen dollar op het hoofd van Bin Laden gezet, dood of levend.

Bin Laden moest zich goed verborgen houden en kon niet meer actief deelnemen aan het voorbereiden van aanslagen. Er kwamen nog wel aanslagen van Al Qaida, namelijk die van Madrid en Londen. Osama leefde met zijn gezin in het diepste geheim ergens aan de rand van de Himalaya. In 2010 leek het erop dat de Amerikaanse autoriteiten hem gevonden hadden, met behulp van een satelliet.

Zijn dood

De dood van Osama bin Laden was een onderdeel van een snelle operatie. Op 2 mei 2011 werd Osama bin Laden doodgeschoten in zijn huis in Abbottabad (Pakistan) door een speciaal team van Navy SEALs. Kort daarop verklaarde president Obama in een videoboodschap dat de meest gezochte terrorist ter wereld gedood was. Bin Laden kreeg een zeemansgraf, om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsplek zou worden.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Osama_bin_Laden&oldid=873591"