Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Dood van Osama bin Laden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Obama en Biden met hoge veiligheidsfunctionarissen kijken naar de operatie en uitschakeling van Bin Laden

De dood van Osama bin Laden, leider van de beweging Al-Qaida en gelieerd aan de organisatie Taliban, voltrok zich op 20.00 (UTC). Bin Laden was één van de opdrachtgevers voor de aanslagen op elf september. Een groep zwaarbewapende Navy SEALs glipten, met hulp van plaatselijke CIA-agenten, gecoördineerd door president Obama en vicepresident Biden, de zwaarbeveiligde woning (compound) van Bin Laden binnen en schoten hem dood.

Aanleiding

In videoboodschappen achtte Bin Laden zich schuldig aan de aanslagen op 11 september 2001, waarbij honderden Amerikaanse staatsburgers omkwamen. De aanslag was georganiseerd en uitgevoerd door medewerkers van Al-Qaida, Bin Ladens bloedeigen organisatie. President George W. Bush opende de oorlog op de terroristen, de zogenaamde War on Terror. Bin Laden stond het hoogst op het verlanglijstje van de Amerikaanse autoriteiten, naast diverse andere Al-Qaida leiders, omdat hij de dader was van de aanslagen.

De oorlog werd uitgevoerd door agenten van de CIA, het in Afghanistan gepositioneerde Amerikaanse leger en hoge functionarissen binnen het Pentagon. De jacht werd gedirigeerd door medewerkers binnen Defensie, Justitie en Binnenlandse Zaken en natuurlijk president Bush. Bush gaf zijn soldaten verregaande volmachten, om Al-Qaida-strijders desnoods te martelen, met als doel de harde kern van de organisatie op te rollen. Verder verlangden veel hoge commandanten de dood van Bin Laden.

De dood van Bin Laden

Op 2 mei 2011, inmiddels was Bush vervangen door Barack Obama en hadden Amerikaanse troepen zich teruggetrokken, waren hoge functionarissen van de CIA achter de verblijfplaats van Bin Laden gekomen. Bin Laden verbleef met zijn gezin in het kleine stadje Abottabad. Bin Laden werd nog steeds gezocht door de Amerikanen en had zijn huis zwaar beveiligd. Medewerkers van Bin Laden hadden zelfs een zeil over het huis gedrapeerd, zodat hij niet zichtbaar was voor Amerikaanse drones of helikopters.

Nadat de verblijfplaats van Bin Laden bekend was, werd Obama en zijn delegatie daarvan op de hoogte gesteld. De president gaf toestemming tot een grote actie, op grondgebied van Afghanistan, om Bin Laden desnoods te elimineren. De Navy SEALs (zwaar getrainde militairen) stegen vanuit Pakistan op met twee legerhelikopters en vlogen naar de verblijfplaats van Bin Laden. De CIA had inmiddels de generator, die Abottabad en zo ook Bin Ladens huis in de bergen voorzag van stroom, uitgeschakeld. Om 20:00 landde een team militairen, vergezeld van een speurhond en materieel, bij Bin Ladens huis. Doordat de stroom uitgeschakeld was, konden Bin Ladens lijfwachten niet goed reageren. De SEALs vielen het huis binnen.

De lijfwachten werden uitgeschakeld en de SEALs draafden naar de tweede etafe. Bin Laden had zich ongewapend verzet, maar werd door militairen doodgeschoten. Zijn vrouw, die begon te gillen, werd direct uitgeschakeld door een schot in haar been.

Bin Ladens lichaam werd afgevoerd en meegenomen door een vliegdekschip. Op zee werd hij in doeken gehuld en gedumpt. Er werd ook een computer van Osama meegenomen, die later veel informatie gaf over andere medewerkers van Al Qaida.

Ontvangst

Toen Obama het nieuws naar buiten bracht, was Amerika in rep en roer. De dood van Bin Laden was bij veel Amerikanen een reden tot feest, omdat dit eindelijk de wraak was voor de dode burgers op elf september. De woordvoerder van Al-Qaida gaf aan dat er wraakacties zouden volgen. Behalve een aanslag op Pakistaanse grenswachten, zijn die er nooit geweest. De regering van Pakistan voelde zich gepasseerd, omdat Obama niets had verteld over de actie. Dat heeft hij niet gedaan omdat hij bang was dat het risico bestond dat de actie zou worden verraden.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dood_van_Osama_bin_Laden&oldid=608101"