Strijd tegen terrorisme

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf War on Terror)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Strijd tegen terrorisme in het Engels en officieel War on Terror. Is een strijd tegen terrorisme dat in 2001 is opgericht door Amerikaanse president George W. Bush. In de jaren 80 had ook Amerikaanse president Ronald Reagan de strijd tegen terrorisme opgericht maar dan met veel minder succes. De strijd duurt van 2001 tot 2009.

Oprichting

Door de aanslagen van 11 september 2001 aanslagen in New York en Washington D.C. waarbij meer dan 3000 mensen zijn vermoord is de strijd nogmaals opgericht door George W. Bush deze strijd leiden tot de Afghaanse oorlog in Afghanistan. En de Irakoorlog in Irak. De strijd in terrorisme wordt nu ook gehouden bij grote conflicten in het Midden Oosten en Afrika. Door de strijd bestaat nu ook het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Afghanistan was het eerste doelwit bij de strijd tegen terrorisme omdat Al Qaida daar actief is die de aanslagen heeft opgeëist op 11 september 2001. Hierdoor ontstond de voormalige Afghaanse terreurgroep Taliban. In 2011, 10 jaar na de aanslagen in New York en Washington D.C. werd leider van Al Qaida Osama bin Laden vermoord in zijn eigen woning door elitetroepen van de Verenigde Staten.

Irak

Strijd tegen terrorisme

Tijdens de oorlog in Afghanistan breide er ook nog een invasie in Irak uit. Dictator Saddam Hoessein toen de voormalige president in 2004 werd een slecht voorbeeld voor andere landen en probeerde andere landen aan te vallen. Toen de invasie van Irak begon, begonnen andere landen waaronder de Verenigde Staten troepen te sturen richting Irak. Hierbij vielen 654.000 doden. De oorlog eindigde toen de laatste troepen op 18 december 2011 Irak verlieten wegens de dood van Osama Bin Laden. De Europeese steun heeft ook geholpen na de terroristische aanslagen op vier forensentreinen in Madrid op 11 maart 2004 vielen 191 doden en 2050 gewonden deze aanslag is net als op 11 september 2001 door Al Qaida gepleegd. Na de aanslagen in Madrid begon Spanje zich aan te sluiten bij de strijd tegen terrorisme. Jaren later waren bijna alle landen van Europa lid van de strijd. Nederland deed ook mee in Irak en daardoor is Nederland de periode 2004 erg bedreigt waaronder de moord op Theo van Gogh er was een periode dat de terreuralarm op 4 stond.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Strijd_tegen_terrorisme&oldid=818290"