Aids

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf AIDS)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Het aantal gevallen van aids in Afrika; hoe roder, hoe meer gevallen (grijs=geen gegevens).

Aids is een ernstige ziekte. De afkorting aids staat voor Acquired Immune Deficieny Syndrome. De ziekte tast namelijk het immuunsysteem aan, waardoor het lichaam zich niet meer kan verdedigen tegen andere ziektes. AIDS wordt veroorzaakt door een virus dat HIV heet. Wereldwijd zijn miljoenen mensen met dat virus besmet en ieder jaar sterven heel veel mensen door de gevolgen van hiv en aids. Vooral in ontwikkelingslanden zijn veel mensen besmet, maar ook in Europa komt de ziekte steeds meer voor.

HIV/AIDS is volgens de WHO een wereldwijde epidemie.

Geschiedenis van aids

AIDS is ontdekt in 1980. Dat kwam doordat in Amerika en Europa ineens heel veel mannen met een onbekende ziekte rondliepen. Dat was een soort van huidkanker, Kaposi Sarcoom genoemd. Je krijgt hierbij rode vlekken op je hele lijf. Onder die mannen was 92% homoseksueel. Het werd daarom de 'homoziekte' genoemd.

Toen ze de ziekte gingen onderzoeken kwamen ze erachter dat ook vrouwen de ziekte konden krijgen. Ze kwamen er ook achter dat het om een nieuw soort ziekte ging. Ze hebben deze ziekte Aids genoemd. Ongeveer 2 jaar na de ontdekking van Aids is de eerste Nederlander aan aids overleden. Bloed van iemand die aids heeft, noemen ze ziek bloed.

Wat is aids?

Je krijgt de ziekte aids van een virus dat HIV heet. In je bloed zitten bepaald cellen (t-cellen), een soort bewakers. Deze bewakers hebben een taak: ziektekiemen in je bloed doden.

Maar als je besmet bent met HIV, werken die bewakers in je bloed niet meer goed, je immuunsysteem wordt aangetast. Je wordt dan dus veel sneller ziek. Ook genees je minder snel, je krijgt dan aids.

Is aids dodelijk?

Door de ziekte op zich niet, maar mensen met aids sterven meestal wel. Doordat hun immuunsysteem wordt aangetast worden AIDS-patiënten al heel erg ziek van bijvoorbeeld een griepje. Hun lichaam wordt steeds zwakker door alle ziektes die ze krijgen, met als gevolg dat veel mensen met aids toch dood gaan.

Hoe kun je aids krijgen?

  • Als jouw bloed in aanraking komt met besmet bloed van iemand anders.
  • Van vrijen zonder condoom.
  • Heel soms als baby, van een besmette moeder.
  • Van gebruikte infectienaalden en bebloede scheermesjes.

Hier krijg je geen aids van

  • Zoenen
  • Van elkaars bord eten
  • Iemand met aids een hand geven of aanraken
  • WC-brillen
  • Een muggenbeet
  • Niezen of hoesten

Is er een medicijn tegen aids?

Nee, er is nog geen medicijn dat mensen met aids beter maakt. Wel zijn er aidsremmers, dit zijn medicijnen die de ziekte vertragen. Mensen met aids blijven dan langer leven en zijn gezonder. Alleen zijn aidsremmers erg duur. Armere mensen kunnen die dus niet betalen.

Bekende personen met Aids

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aids&oldid=818683"