Katrina

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Orkaan Katrina)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De orkaan Katrina was een bijzonder zware storm die in augustus 2005 door het westen van de Verenigde Staten raasde. Vooral de stad New Orleans in de Amerikaanse staat Louisiana werd erg zwaar getroffen. Wel 80% van die stad kwam onder water te staan en tienduizenden gebouwen werden verwoest. Katrina was de op 5 na zwaarste storm ooit in de Verenigde Staten en geen enkele andere orkaan had er ooit zoveel schade veroorzaakt. Er kwamen in totaal meer dan 1800 mensen om het leven. De meesten daarvan waren inwoners van New Orleans. Sinds 1928 waren er in de VS al niet meer zoveel mensen omgekomen bij een orkaan. De orkaan kwam dan ook in de hele wereld in het nieuws en verschillende landen stuurden hulpgoederen.

Naam

In de Verenigde Staten komen veel grote stormen en orkanen voor. De stormen krijgen altijd een naam, om de beurt een jongens- en een meisjesnaam. De eerste orkaan een naam met een a, de tweede een met b enz. Katrina was de elfde storm van dat jaar en kreeg daarom een meisjesnaam met een K. Het werd Katrina, want dat is ook een Engelse meisjesnaam.

Het was niet de eerste keer dat een grote storm Katrina werd genoemd. In 1981 en 1999 ontstonden er boven de Atlantische Oceaan ook al stormen die zo genoemd werden. Boven de Grote Oceaan waren er in 1967 en 1975 ook orkanen die Katrina werden genoemd, en een tropische storm in 1971. En in januari 1998 was er in de buurt van Australië een orkaan Katrina die wel 28 dagen duurde.

Normaal worden de namen om de zoveel jaar hergebruikt. Maar uit respect voor alle slachtoffers van Katrina in 2005 is besloten dat de naam "Katrina" nu nooit meer gebruikt zal worden.

Evacuatie

Een dag voordat de storm in Louisiana aan land kwam voorspelden de deskundigen al dat er grote problemen zouden komen. Ze hadden berekend dat Katrina bijna recht over de grote kuststad New Orleans zou trekken. Ook hadden ze berekend dat er enorme golven zouden ontstaan, van wel 10 meter hoog. Dat zou een groot probleem worden, omdat grote stukken van New Orleans onder zeeniveau liggen. Net als in delen van Nederland werd de stad droog gehouden door dijken en "gemalen", dus pompen om het water weg te pompen.

Daarom werd door de burgemeester van New Orleans besloten dat de hele stad moest worden geëvacueerd. Dat was nog nooit eerder in de geschiedenis gebeurd. Eigenlijk moesten alle mensen de stad verlaten maar het was niet voor iedereen mogelijk om zo snel weg te komen. Veel mensen die niet uit de stad weg konden, kwamen bij elkaar in de Superdome, een groot sportstadion. Daar was plek voor 20.000 mensen. De storm was zo sterk dat achteraf zelfs de Superdome wel schade had, maar het stadion was sterk genoeg om de mensen te beschermen. Later moesten ze er wel ook weer snel vertrekken omdat er niet genoeg eten en drinken was voor zoveel mensen.

Categorie

Orkanen worden altijd ingedeeld in een categorie, om aan te geven hoe zwaar ze precies zijn. Het zwaarst zijn orkanen in categorie 5. Die veroorzaken enorm veel schade. Zeker in landen waar nog veel met hout wordt gebouwd, zoals in de Verenigde Staten en Midden-Amerika, worden veel huizen en kantoorgebouwen door dit soort orkanen volledig verwoest. Categorie 5 orkanen komen niet heel veel voor, maar Orkaan Dean en Orkaan Felix in 2007 in Midden-Amerika waren het bijvoorbeeld wel. Hoeveel schade er precies is en hoeveel mensen omkomen hangt natuurlijk niet alleen af van de kracht van de orkaan, maar ook van het gebied waar hij overeen raast. Een categorie 3 orkaan in een dichtbevolkt gebied kan natuurlijk meer schade veroorzaken dan een categorie 5 orkaan in een verlaten woestijn. Katrina werd van een categorie 1 tot een categorie 5 orkaan, en zwakte daarna af.

Route van Katrina

De storm begon op 23 augustus 2005 boven de Bahama's en trok eerst over de staat Florida.

Pas twee uur voordat de storm het land bereikte, was hij zo sterk geworden dat hij een orkaan werd genoemd. Als categorie 1 orkaan kwam de storm dus voor het eerst het land, op 25 augustus in de staat Florida. De orkaan zwakte boven Florida langzaam af tot een gewone storm. De storm trok vervolgens weer terug de zee op, en raasde over de Golf van Mexico.

Boven de Golf van Mexico werd Katrina meteen weer sterker en binnen een paar uur had de storm weer de kracht van een orkaan. Al gauw was het een categorie 3-orkaan, en nog maar 9 uur daarna was het een categorie 5 orkaan geworden: de zwaarste stormen die er zijn. Rond 1 uur 's middags op 28 augustus 2005 bereikte Katrina (nog steeds boven de Golf van Mexico) haar hoogtepunt, met windsnelheden van wel 280 km per uur. Daarna zakte de orkaan terug tot op de grens van categorie 3/4. Zo bereikte Katrina dus ook weer het het land, in de staat Louisiana.

Florida

Katrina kwam het eerst aan land in de staat Florida. Het was nog een categorie 1 orkaan, en de wind ging tot ongeveer 130 km per uur. Er viel heel veel regen, er waren hoge golven langs de kust en de elektriciteit viel op veel plaatsen uit. Vooral overstromingen en omgewaaide bomen veroorzaakten veel schade. Aan de rand van het orkaangebied ontstond ook nog even een tornado (een grote wervelwind), die onder andere een vliegveld beschadigde. In totaal was de schade in Florida meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar. Er vielen 14 doden.

Louisiana

Op 29 augustus 2005 kwam de kern van de storm even over 6 uur 'sochtends (lokale tijd) aan in de staat Louisiana. Het oog van de storm kwam aan land bij het plaatsje Buras-Triumph. Dat dorp werd helemaal verwoest. Enorm hoge golven overstroomden vele kilometers van de kust van Louisiana en er viel heel veel regen. Door al die regen en de golven die zich over het land stortten ontstonden er overal overstromingen. De wind ging wel 204 km/uur.

New Orleans

De grootste schade en de meeste slachtoffers waren in New Orleans, de grootste stad in Louisiana. Het oog van de storm trok uiteindelijk niet recht over de stad, maar New Orleans kreeg toch te maken met een urenlange orkaan. De dijken konden het water niet tegenhouden en braken op zeker 53 plaatsen door. De stad liep bijna helemaal onder water: zeker 80% van de oppervlakte raakte overstroomd. Honderden van de mensen die nog in de stad waren, verdronken daardoor. Verder werden bijna alle wegen van en naar de stad vernield. De elektriciteit viel uit in heel de stad, veel huizen werden helemaal verwoest en zelfs de grote stenen gebouwen hadden heel veel schade. In de Superdome hadden tienduizenden mensen bescherming gezocht. Maar zelfs het dak van dat grote stadion was op veel plaatsen kapot.In totaal kwamen er in de staat Louisiana meer dan 1500 mensen om het leven.

Mississippi

Ook in de staat Mississippi was de schade enorm. Mississippi ligt ook aan de kust, tussen Alabama en Louisiana. Het middelpunt van de storm trok recht over Mississippi, bijna over de hele staat heen. Bruggen en wegen werden vernield en golven spoelden boten en auto's mee landinwaarts. Duizenden huizen werden helemaal verwoest door de zware windstoten en er waren grote overstromingen. In totaal kwam er in Mississippi zeker 238 om het leven en er was voor miljarden dollars schade.

Terwijl Katrina over de staat trok werd de orkaan wel steeds minder hevig en uiteindelijk werd het een gewone flinke storm die nog een paar andere staten door trok maar daar niet meer zoveel schade deed.

Andere staten

Omdat de storm zo groot en heftig was werden ook de staten in de buurt getroffen. Ook in buurstaat Alabama ontstond bijvoorbeeld veel schade. Daar werden windstoten gemeten van meer dan 107 km per uur. Ook de staat Georgia kreeg veel regen en wind over zich heen. Ook ontstonden daar wel 18 tornado's, die zorgden voor schade en een paar doden en gewonden.

Na de orkaan

Na de orkaan werden er meteen grote hulpacties opgestart. Uit de rest van de Verenigde Staten maar ook uit andere landen werd voedsel, drinkwater en medicijnen gestuurd, pompen om het water weg te pompen en nog veel meer. Veel mensen die in het overstroomde New Orleans waren achtergebleven werden met boten gered. Er werd veel geld ingezameld en er werden noodwoningen gebouwd voor mensen van wie het huis was verwoest. De president van het land, George Bush, kwam zelf naar het gebied om de enorme schade te zien.

Andere Amerikaanse staten hielpen bijvoorbeeld ook door slachtoffers op te vangen. Veel mensen kwamen tijdens en na de storm naar de Superdome in New Orleans, maar al snel raakte dat stadion daardoor overvol. Veel mensen werden daarom naar andere staten gebracht, zoals Texas. In de stad Houston, in Texas, werd bijvoorbeeld ook een stadion ingericht als noodopvang. Dat was het Reliant Astrodome.

Buitenlandse hulp

Meteen na de orkaan liet de Amerikaanse regering weten dat er waarschijnlijk geen hulp uit het buitenland nodig was. Maar al snel bleek de schade zo enorm te zijn, dat president Bush op dat besluit terugkwam. Buitenlandse hulp was toch van harte welkom. Veel landen reageerden door voedsel, medicijnen, brandstof, dekens of mensen te sturen. Zelfs landen waar de Verenigde Staten normaal ruzie mee hebben, zoals Cuba en Iran, stuurden hulpgoederen.

Ook door Nederland en België werd er hulp gestuurd. Een schip met hulpgoederen van de Nederlandse marine werd vanuit de Nederlandse Antillen naar het rampgebied gestuurd. Dat schip heette de Hr. Ms. Van Amstel. Nederland stuurde verder ook 3 grote pompen en een team met experts om te helpen het water weer weg te pompen uit New Orleans. België stuurde 2 teams van dokters, verpleegkundigen en mensen om te helpen met het organiseren van de hulp.

Heropbouw

Het gebied rond New Orleans was altijd al een nogal arm gebied binnen de Verenigde Staten. Het opbouwen van de stad duurt heel lang. Hele wijken zijn weggevaagd. Daarom zijn veel van de vroegere bewoners van de stad nog niet naar New Orleans teruggekeerd en wonen er nu veel minder mensen dan voor Katrina. Veel mensen wonen nog in "trailers" (een soort woonwagens) die ze als noodoplossing hadden gekregen.

Kritiek

Al meteen na de ramp was er veel kritiek op de Amerikaanse overheid. Mensen in het getroffen gebied waren boos omdat ze vonden dat de regering niet genoeg hulp stuurde. Ze waren ook boos omdat president Bush, die eigenlijk op vakantie was, pas na 2 dagen besloot om terug te komen van vakantie. Ook was er kritiek omdat de dijken zo slecht onderhouden waren. Experts bleken al jarenlang te hebben gezegd dat de dijken moesten worden verbeterd, maar dat was niet gebeurd. Zelfs maanden na de ramp waren er demonstraties van mensen die betere dijken wilden.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Katrina&oldid=377073"