Vlag van België

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van België

De Vlag van België is de officiële vlag van het land België. De vlag bestaat uit drie verticale balken. Van links naar rechts hebben ze de kleuren, zwart, geel en rood.

Geschiedenis en ontwerp

In 1830 is de vlag ontstaan, alleen stonden de balken toen nog horizontaal. Het parlement van België maakte van die vlag ook de officiële vlag van België. Het duurde een aantal jaar voordat de balken verticaal gingen staan. Hierna heeft het parlement de vlaag aangepast. De kleuren van de vlag zijn gebaseerd op het wapen van het Hertogdom Brabant. Edouard Ducpétiaux en Lucien Jottrand hebben de vlag bedacht, alleen niet voor België. Eerst was de vlag bedoeld voor Frankrijk tijdens en voor na de Franse Revolutie. Frankrijk koos een eigen vlag die vrijheid, gelijkheid en broederschap symboliseerde. De vlag werd gebruikt tijdens de Brabantse Omwenteling. Toen hielde de Oostenrijkse Nederlanden eigenlijk op met bestaan en werd België voor het eerst een republiek, namelijk de Verenigde Nederlandse Staten. Tijdens de Belgische Revolutie speelde de vlag een hele belangrijke rol. Het werd het symbool van het onafhankelijke België. Op 23 januari 1831 werd dit dan ook de officiële vlag.

Overige vlaggen

Op de Belgische vlag zijn een aantal varianten bedacht. Deze worden in België dan ook gebruikt door de staat. Hieronder vindt je er een paar.

Feestdagen

De vlag van België uit 1830
De vlag van België tijdens de Brabantse Omwenteling

Op bepaalde feestdagen mag de Belgische vlag uit worden gehangen. Op monumenten, gebouwen van de overheid en andere belangrijke gebouwen moet de vlag dan buiten worden gehangen. Het Belgische vlag mag zelf beslissen of hij/zij de vlag buiten hangt en zijn het dus niet verplicht. Hieronder vindt je een lijstje met die dagen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_België&oldid=651730"