Vlag van Liechtenstein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Liechtenstein.svg

De vlag van Liechtenstein is de officiële vlag van het landje Liechtenstein, tussen Zwitserland en Oostenrijk. De vlag bestaat uit twee horizontale banden; blauw en rood. In de linkerbovenhoek is een gouden kroon te vinden. De vlag is ontleend aan de vlag van het Huis Liechtenstein, het vorstenhuis van het land. Het kroontje is ook een verwijzing naar het feit dat Liechtenstein een vorstendom is.

Liechtenstein heeft sinds 1719 een vlag. Dit was dezelfde vlag als het Huis Liechtenstein. Het bestond een gele en een rode baan. In 1852 is dit ontwerp vervangen door de huidige kleuren, maar in verticale banen. In 1921 is de vlag als het ware een kwartslag gedraaid, waardoor de banen horizontaal kwamen te staan. Op de Olympische Spelen van 1936 kwam het land erachter dat de vlag identiek was aan die van Haïti. Om geen verwarring op te leveren werd een gouden kroontje toegevoegd in 1937. Het Huis Liechtenstein gebruikt een vlag met dezelfde achtergrond. In plaats van het kroontje hebben zij kun eigen wapen in het midden van de vlag afgebeeld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Liechtenstein&oldid=651748"