Vlag van Oekraïne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Ukraine.svg

De vlag van Oekraïne is de officiële vlag van het Oost-Europese land Oekraïne. De vlag bestaat uit twee horizontale banen; een blauwe boven en een gele beneden. Geel en blauw zijn door de geschiedenis heen de nationale kleuren van het land geworden. Er is niet echt een betekenis voor, maar volgens veel Oekraïners staat het geel voor de uitgestrekte graanvelden en het blauw voor de hemel. Deze uitleg is de 19e eeuw bedacht door Oekraïense nationalisten wanneer ze de vlag wilden uitleggen. Zonder deze uitleg werden de banen namelijk vaak andersom geplaatst (dus geel boven en blauw beneden).

De vlag is ontworpen in de 19e eeuw en kwam tussen 1911 en 1913 onder de aandacht, toen kranten Oekraïense symbolen discussieerden. Tijdens de korte onafhankelijkheid tussen 1917 en 1920 werd een poging gedaan dit de officiële vlag te maken. In ieder geval is het tussen 1918 en 1919 gebruikt. In 1920 werd Oekraïne onderdeel van de Sovjet-Unie. De vlag werd vervangen door een vlag die leek op die van de Sovjet-Unie. Na de onafhankelijkheid in 1991 werd de vlag weer hersteld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Oekraïne&oldid=651758"