Vlag van Servië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Serbia.svg

De vlag van Servië is de officiële vlag van het Zuidoost-Europese land Servië. De vlag bestaat uit drie horizontale banen. Van boven naar beneden zijn dit rood, blauw en wit. Aan de rechterkant van de vlag is het Servische wapen afgebeeld. Men heeft expres gekozen om het wapen meer naar rechts te plaatsen, in verband met het hijsen. Aan de rechterkant hangt de vlag vast aan vlaggenmast (de hijszijde). Hierdoor is het Servische wapen als er wind staat beter te zien dan wanneer deze in het midden wordt geplaatst. De achtergrond is het omgekeerde van de vlag van Rusland. Dit symboliseert de goede band tussen de twee landen. Rusland hielp de Serviërs tijdens de Eerste Servische Opstand en is tegenwoordig de "grote broer" van Servië. Aangezien de Russen geen toestemming gaven voor het gebruik van de exacte vlag, werden de kleuren omgedraaid.

De eerste versie van de vlag kwam uit 1830 en bevatte toen geen wapen. In 1882 werd het toenmalige wapen toegevoegd, aangezien het land een koninkrijk werd. Vanaf 1945 was er een communistische ster op de vlag te zien en was het tevens de vlag van Joegoslavië. Vanaf 1992 was deze ster niet meer te zien en was het tevens de vlag van wat er over bleef van het land. Het land ging in 2003 verder als Servië en Montenegro, maar de vlag bleef hetzelfde. In 2004 werd voor het Servische deel van het land de huidige vlag gemaakt met het wapen erop. Na het uiteenvallen van Servië en Montenegro in 2006 werd deze vlag de officiële vlag van de nieuwe Republiek Servië. In 2010 werd het wapen iets aangepast.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Servië&oldid=651764"