Vlag van Roemenië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Romania.svg

De vlag van Roemenië is de officiële vlag van het Oost-Europese land Roemenië. De vlag bestaat uit drie verticale banen, van links naar rechts blauw, geel en rood. De drie kleuren staat voor drie historische regio's waar het land uit bestaat. Het blauw staat voor Walachije, het geel voor Transsylvanië en het rood voor Moldavië. Vroeger waren dit alle drie zelfstandige vorstendommen tot dat ze in 1856 werden verbonden tot Roemenië.

De vlag werd in 1867 voor het eerst gehesen. In 1948 werd het communistische wapen op de gele baan afgebeeld, toen Roemenië communistisch werd. In 1952 en in 1965 werd dit wapen geüpdatet. Tijdens deze periode hadden de kleuren een andere betekenis. Het rood staat voor de gevallen helden, het geel stond de graanvelden en het blauw stond voor de hemel. Na de revolutie van 1989 viel het communisme. Dit werd gesymboliseerd door het wapen letterlijk uit de vlag te knippen. Hierdoor waren in delen van het land vlaggen te zien met een gat in het midden. In 1994 werd uiteindelijk besloten dat er geen wapen meer op de vlag kwam te staan.

De vlag van Moldavië maakt gebruik van dezelfde achtergrond als de Roemeense vlag. Dit werd expres gedaan, aangezien de twee landen dezelfde taal spreken en culturele en historische banden hebben. Het verschil zit hem in het feit dat de Moldavische vlag wel een wapen heeft. De vlag van Andorra lijkt ook op die van Roemenië, maar Andorra heeft haar eigen wapen op de vlag afgebeeld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Roemenië&oldid=651761"