Vlag van Bosnië en Herzegovina

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg

De vlag van Bosnië en Herzegovina is de officiële vlag van Bosnië en Herzegovina. De vlag is in 1998 gekozen. De vlag bestaat uit een blauwe achtergrond met een gele driehoek en negen witte sterren (waarvan twee halve).

De blauwe achtergrond is gebaseerd op de vlag van de Europese Unie. Bosnië en Herzegovina heeft immers de ambitie om ooit toe te treden tot de EU. De gele driehoek symboliseert de drie volkeren die in Bosnië leven; de Bosniakken, de Serviërs en de Kroaten. De driehoek zelf heeft wat weg van de vorm van het land. De sterren symboliseren de oneindigheid van Europa. Hierdoor zijn er ook halve sterren; waardoor het lijkt of ze doorlopen. De kleuren blauw, geel en wit worden vaak geassocieerd met vrede en neutraliteit en zijn bovendien belangrijke kleuren in Bosnië.

Nadat het land zich in 1992 onafhankelijk verklaarde en de Bosnische Burgeroorlog, werd een vlag gekozen met een wit veld met daarop het Bosnische wapen. In Bosnië zijn er drie volkeren; de Bosniakken, de Serviërs en de Kroaten. De laatste twee zagen niets in de vlag en wilde daarom een andere vlag. Voor de nieuwe vlag zijn verschillende ontwerpen bedacht, onder meer gebaseerd op de vlag van Tsjechië en de Verenigde Naties. Uiteindelijk werd het ontwerp van de Spaanse diplomaat Carlos Westendorp gekozen. Westendorp gebruikte overigens wel een lichtblauwe kleur in zijn (zoals de VN gebruikt). Deze is aangepast naar een donkerblauwe kleur (zoals de EU). Ook had het ontwerp 10 sterren in plaats van de huidige 9.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Bosnië_en_Herzegovina&oldid=651731"