Vlag van Jersey

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Jersey.svg

De vlag van Jersey is de officiële vlag van het Britse eiland Jersey. De vlag bestaat uit een witte achtergrond met hierop een rood andreaskruis. Boven het midden van het kruis is het wapen van Jersey te zien met een kroon erop. Hoewel de vlag pas sinds 1980 officieel is, wordt al sinds 1830 een vlag gebruikt met een witte achtergrond en een rood kruis. Het staat voor de neutraliteit tijdens de Honderdjarige Oorlog. De kroon op het wapen verwijst naar Huis Plantagenet, één van de historische koningshuizen van Engeland.

Hoewel de eerste vlag uit 1830 komt, waren er al Franse admiralen die het in 1783 voerde. In de Tweede Wereldoorlog, toen de Kanaaleilanden bezet waren, werd de vlag vaak gebruikt. Dit kwam omdat de Britse vlag verboden was. Toentertijd had de vlag nog geen wapen. Na de oorlog ontstond er kritiek op de vlag. Een gedeelte van de inwoners wilde hem behouden, maar een ander gedeelte ook niet. Zij vonden dat de vlag teveel leek op een Iers symbool en verwarring met seinvlaggen veroorzaakte. Men wilde de vlag aanpassen voor het regeringsjubileum van koningin Elisabeth II in 1977, maar de vlag werd pas in 1981 voor het eerst gehesen. De huidig vlag dient als een compromis tussen de verschillende meningen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Jersey&oldid=651745"