Vlag van Wit-Rusland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Belarus.svg

De vlag van Wit-Rusland is de officiële vlag van het Oost-Europese land Wit-Rusland. De vlag bestaat uit twee horizontale banen, een rode en een groene. Aan de linkerkant (de hijszijde) is een verticale banen met een ontwerp bestaande uit wit met rode tekeningetjes. Dit ornament komt uit 1917 en werd geweven voor belangrijke gebeurtenissen (zoals trouwen) en het ontvangen van gasten. Het verwijst naar de traditionele klederdracht en symboliseert de eenheid van het volk. Waarvoor het rood en groen precies staan is onduidelijk. De rode baan is dikker dan de groene baan.

De huidige vlag komt uit 1995 en is door de bevolking per referendum goedgekeurd. Het verving de vlag uit 1951. Deze waren gelijk aan elkaar, maar aangezien Wit-Rusland communistisch was, stond er linksboven in de rode baan een hamer en sikkel. Ook had het ornament links aan beide zijden twee witte en twee rode strepen. In 2012 werden de details in de vlag iets aangepast. Bij ceremonies en andere belangrijke plechtigheden wordt op de vlaggenmasten een kruisbloem gezet. Dit is een versierde, goudkleurige dop voor de bovenkant van de vlaggenmast. In Wit-Rusland was er veel kritiek op de vlag. De vlag werd namelijk niet met een meerderheid gekozen. Volgens sommige politici heb je hiervoor wel een meerderheid nodig, maar de grondwet is daar onduidelijk over.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Wit-Rusland&oldid=851516"