Vlag van de Faeröer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of the Faroe Islands.svg

De vlag van de Faeröer is de officiële vlag van de Faeröer, een eilandengroep die onderdeel is van Denemarken. De vlag bestaat uit een witte achtergrond met hierop een rood Scandinavisch kruis dat omlijnt is met blauw. De vlag is gebaseerd op de vlag van IJsland, die het wit en blauw omgedraaid hebben. De vlag is ook deels gebaseerd op de vlag van Noorwegen, aangezien de kleuren hetzelfde zijn. De Faeröer heeft gelijkenissen met de vlaggen van IJsland en Noorwegen, omdat het land historische, culturele en economische banden heeft met de landen. Beide landen zijn onderdeel geweest van Denemarken (Noorwegen door middel van een personele unie). Het wit staat voor de pure lucht en het witte schuim van de golven en het rood en blauw komen uit de oorspronkelijke hoofdtooien die men op de eilanden droeg.

De vlag is in 1919 in Kopenhagen ontworpen en werd voor het eerst in 1931 gebruikt. Toen Denemarken in 1940 bezet werd door de nazi's vroeg het Verenigd Koninkrijk aan de eilanden om voortaan de Faeröerse vlag te gebruiken. Op deze manier waren de Duitse schepen te onderscheiden van die van de Faeröer. De eilanden werden toen namelijk door het Verenigd Koninkrijk bestuurd, om ze uit Duitse handen te houden. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze weer teruggeven aan Denemarken. In 1948 werd de vlag officieel gemaakt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_de_Faeröer&oldid=818914"