Vlag van Letland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Latvia.svg

De vlag van Letland is de officiële vlag van Letland. De vlag bestaat uit drie horizontale banen, van boven naar beneden rood, wit en rood. De witte baan is hierbij een stuk minder breed dan de twee rode banen. Volgens de legende zijn de kleuren afkomstig van het doek waarin een vermoorde leider is gewikkeld tijdens een bepaalde veldslag in 1280. Door het bloed zou dit ontwerp zijn ontstaan. Anderen zeggen eerder dat de vlag staat voor waartoe de Letten in staat zijn om hun onafhankelijkheid te bewaren. Het rood staat dan voor de strijd en het wit voor gerechtigheid en zuiverheid. Overigens is het gebruikte rood in feite kastanjebruin.

De vlag is ontstaan in 1917 en had eerst een heldere kleur rood. Dit leverde teveel verwarring op met de vlag van Oostenrijk, dus werd het rood donkerder gemaakt. De vlag werd gebruikt tussen 1921 en 1922, toen Letland kortstondig een republiek was. Al snel werd het land veroverd door de Sovjet-Unie en werd de Letse vlag verboden. In 1990 werd Letland onafhankelijk en sindsdien wordt deze vlag weer gebruikt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Letland&oldid=651747"