Vlag van Zwitserland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van Zwitserland

De vlag van Zwitserland is een de officiële vlag van Zwitserland. Het bestaat uit een rode achtergrond met daarop een wit kruis. Wat bijzonder is, is dat de vlag niet rechthoekig, maar vierkant is. Elk Zwitsers kanton heeft een vierkante vlag. De vlag is wereldbekend, aangezien veel Zwitserse bedrijven het gebruiken in hun logo, zoals Swiss. De vlag staat voor de goede kwaliteit van hun producten. De vlag is ook een nationaal symbool. Veel Zwitsers zijn trots op hun vlag, waardoor je de vlag ook veel terugvind.

Het witte kruis noemt men een Grieks kruis. Zowel in de protestantse als de katholieke kerk is dit een symbool voor hun kerk. Overigens is niet iedere Zwitserse vlag hetzelfde. Hoe groot het kruis moet zijn ten opzichte van de vlag staat niet vast. Ook staat niet vast welke kleur rood er gebruikt moet worden. De vlag is afgeleid van de vlag van het kanton Schwyz. Hier is namelijk ook Zwitserland naar vernoemd (denk naar de Duitse naam Schweiz). Al in 1339 werd dit als symbool voor Zwitserland gebruikt, maar pas sinds de 16e eeuw werd het een nationaal symbool.

Grappig genoeg lijkt de vlag van het Franse departement Savoie erg op de Zwitserse vlag. De vlag van het Rode Kruis, het zogeheten Kruis van Genève, lijkt precies op de vlag van Zwitserland. Alleen zijn de kleuren omgewisseld. Je hebt dan dus een witte achtergrond met een rood kruis.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Zwitserland&oldid=651774"