Vlag van Gibraltar

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Gibraltar.svg

De Vlag van Gibraltar is de officiële vlag van het Britse gebied Gibraltar, dat onder Spanje ligt. De vlag is afgeleid van het Gibraltarese wapen. De vlag bestaat uit een witte met rode achtergrond. De twee horizontale banen hebben niet dezelfde breedte, de witte is een stukje breder dan de rode. Op de voorgrond zie je een kasteel met daaraan vast een sleutel. Deze sleutel ligt volledig binnen het rode vlag. Het kasteel is eigenlijk een fort en symboliseert de strategische ligging van Gibraltar. De kleuren hebben niet echt een betekenis, maar worden al eeuwenlang in Gibraltar gebruikt.

Het wapen is door koningin Isabella I van Castilië in 1502 verleend aan Gibraltar. Gibraltar was toen nog in Spaanse handen. In 1704 werd het door de Britten veroverd en sinds 1713 behoort het officieel tot het Verenigd Koninkrijk. De vlag is een banier en is volledig gebaseerd op het wapen. Lang waren er allerlei versies van de vlag. Vooral in het kasteel waren er grote afwijking. In 1982 heeft men daarom de officiële eisen van het fort vastgelegd. Sindsdien bevat het fort op elke vlag drie torens. Gibraltar heeft een bijzondere vlag, aangezien het het enige Britse overzeese gebied is zonder de Britse vlag in de linkerbovenhoek. Overigens bestaat er wel zo'n versie van de vlag. Deze wordt gebruikt door de gouverneur van Gibraltar.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Gibraltar&oldid=651738"