Vlag van Georgië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Georgia.svg

De vlag van Georgië, ook wel de Vijfkruisvlag genoemd, is de officiële vlag van Georgië. De vlag bestaat uit een witte achtergrond met hierop een groot rood kruis en vier kleinere rode kruizen. Het grote kruis wordt het Kruis van Sint-Joris genoemd. De vier kleine kruizen worden kruis pattée genoemd. Het totale ontwerp is afgeleid op het Jeruzalemkruis. Dit symbool gebruikt tijdens de Eerste Kruistocht. De kruizen verwijzen naar de grootste religie in Georgië, het christendom.

De vlag wordt pas gebruikt sinds 2004, nadat in 2003 de Rozenrevolutie in het land uitbrak. Toen werd de president afgezet en ging het land een nieuwe periode in. De vlag werd oorspronkelijk door het Koninkrijk Georgië gebruikt, dat tussen 1008 en 1490 bestond. Hiervoor maakte het land gebruik van een rode vlag met een klein zwart en wit balk in de linkerbovenhoek. Deze vlag leek erg veel op de vlag tijdens de communistische periode.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Georgië&oldid=651737"