Vlag van Azerbeidzjan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is de vlag van Azerbeidzjan.

De vlag van Azerbeidzjan bestaat uit drie horizontale banen, van boven naar beneden blauw, rood en groen. Op de rode balk is een witte halve maan met achtpuntige ster afgebeeld. De maanstand van de maan wordt de wassende maan genoemd. De acht punten van de ster verwijzen naar de acht Turkse volkeren. Dit zijn de Azerbeidzjanen, de Turkmenen, de Ottomanen (Turken), de Oguzen, de Koemanen, de Tataren, de Oezbeken en de Kazachen. De ster is tevens een symbool uit de islam, de grootste religie van het land. De halve maan is overgenomen uit de vlag van Turkije. Turkije en Azerbeidzjan zijn elkaars beste vrienden en worden ook wel "één natie, twee staten" genoemd. De kleuren rood, groen en blauw zijn kenmerkend voor de Turkse landen. Het blauw staat voor de nauwe band met Turkije en de hemel, het rood voor de vrijheid en de ontwikkeling van de cultuur en het groen voor de vruchtbaarheid van het land en de islam.

Tussen 1918 en 1920 werd de vlag gebruikt tijdens de korte onafhankelijkheid. Hierna werd het land onderdeel van de Sovjet-Unie en had Azerbeidzjan een vlag die leek op die van de Unie. Na de onafhankelijkheid in 1990 werd in 1991 de vroegere vlag weer aangenomen. Deze wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Azerbeidzjan&oldid=757684"